Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Властите във Валенсия и Венеция искат обезщетения от Сантяго Калатрава

Властите в испанския град Валенсия дадоха на съд световноизвестния архитект Сантяго Калатрава заради паднала мазилка от покрива на футуристичния комплекс „Град на изкуствата и науките“ – един от символите на града. Управата е недоволна, че само осем години след завършването на операта, която е част от грандиозното съоръжение, от покрива й започват да се ронят парчета. В края на декември м. г. при силен вятър падат парчета от мозайката на фасадата на внушителния и емблематичен за Валенсия комплекс. Това принуждава ръководството на комплекса да отмени планираните коледни празненства и да затвори сградата за неопределен период от време заради опасностите, които може да създаде падащата мазилка. Валенсия дава на съд Калатрава и неговата архитектурна фирма с искане да платят възстановяването на щетите, както и да покрият други разходи, които биха могли да възникнат при новопоявили се „строителни дефекти“, се казва в разпространеното официално съобщение. Властите във Валенсия са категорични, че Калатрава трябва да си понесе отговорността за некачественото изпълнение на мащабния проект.

santiago-calatrava-valencia-opera-house-designboom-04

Операта е една от седемте сгради, които съставят комплекса „Град на изкуствата и науките“, отворил врати през октомври 2005 г. Покривът на бялата бетонна сграда е във формата на перо, реещо се над две раковини. Те са покрити с десетки хиляди плочки керамична мозайка, чиято повърхност преди около година за първи път се напуква и според специалисти това се дължи на лошо изпълнение на строителите. Тогава обаче не са предприети мерки за поправянето им, а преди Коледа започват да падат парчета от мозайката. Изграждането на комплекса гълта над 1 млрд. евро, въпреки че първоначалната цена, определена от Сантяго Калатрава, е четири пъти по-ниска. В хода на строежа стойността на проекта скача, заради което световноизвестният архитект остро е критикуван и е обвиняван, че е „обезкръвил Валенсия“. Градът затъва в дългове покрай строежа на мащабния комплекс.

Малко след като съдебният иск срещу Сантяго Калатрава бе внесен от юристите на градската управа, архитектът обяви, че ще плати за възстановяването на щетите, оценени на около 3 млн. евро. Говорител на Калатрава обясни пред в. „Ню Йорк таймс“, че причината за рухналите плочки не е ясна, но архитектът и строителите работят заедно, „за да осигурят безопасността на посетителите, да сведат до минимум повредите по сградата и да постигнат дългосрочно решение за мозаечните плочки“. Властите във Валенсия все още не са се произнесли официално дали са доволни от предложението на Сантяго Калатрава и какви ще бъдат следващите им действия.

Архитектът е родом от Валенсия,
където в последните години не е особено долюбван. Освен за калпавия строеж на мегакомплекса – символ на испанския град, Калатрава отнесе остри критики, след като стана ясно, че е взел 15 млн. евро от властите за проект, който така и не реализира. Той предвижда изграждането на три небостъргача и осем жилищни блока, но е изоставен, след като през 2008 г. испанският пазар на имоти затъна в криза.

Делото, заведено от Валенсия, не е първият съдебен иск срещу Калатрава за лошо изпълнение на съоръженията. През юни 2012 г. архитектът бе принуден да плати 3.3 млн. евро на испанския град Овиедо, чиито власти също го бяха дали на съд, след като по време на строежа рухна част от конструкцията на център за провеждане на конференции. Недоволни от работата му остават и властите в лозаро-винарския район Алава, където на светоноизвестния архитект е възложено да направи винарна с уникална конструкция. Сградата, която е поръчана от местна компания – производител на вино, е направена преди 12 години, но покривът й непрекъснато тече и това пречи на поддържането на определена влажност в сградата, което е от голяма важност при съхранението на вино. Собствениците искат от Сантяго Калатрава 2 млн. евро, за да наемат други архитекти, които да измислят решение на проблема, след като екипът му няколко пъти се опитва, но не успява да спре течовете от покрива на винарната.

И град Билбао е потърпевш от Калатрава,
който е автор на уникалния мост пред музея „Гугенхайм“ в града. Повърхността на моста, който е открит през 1997 г., е направена от стъклени плочки, чийто ефект наистина е впечатляващ, но при дъжд стават изключително хлъзгави. Подмяната на лесно чупливите плочки струва на Билбао по около 6000 евро годишно. Освен това властите са принудени да плащат обезщетения на десетки пострадали при падания върху хлъзгавата повърхност. През 2011 г. те слагат гумена настилка върху стъклото, за да сложат край на неприятните инциденти и обезщетения, които се налага да плащат на пострадалите при преминаване през съоръжението.

Сантяго Калатрава е известен с уникалната конструкция на творенията си, но негови колеги твърдят, че функционалността на сградите е за сметка на формата им. Доказателство за това е не само мостът през музея „Гугенхайм“, но и летището в Билбао, което също е дело на архитекта. Съоръжението е като птица и е открито 2000 г., но се оказва, че липсват основни неща като зала за пристигащи за сметка на уникалната структура.

Оказва се, че не само в родната Испания, но и по света не са доволни от работата на Калатрава. Властите в италианския град Венеция го дадоха на съд през лятото на м.г. заради мост над Канале Гранде, чийто автор е испанецът. Те искат обезщетение в размер на 3.8 млн. евро. Мостът, който е първият, строен над Канале Гранде в последните 75 години, бе открит през 2008 г., след като работата по него започна в средата на 90-те години. Венецианците недоволстват, че цената му е надхвърлила три пъти предварително договорените 4 млн. евро, както и че съоръжението се нуждае от сериозен ремонт според местните специалисти. Първото заседание на делото „Венеция срещу Калатрава“ бе в средата на ноември м.г.

Снимка: www.thedrinksbusiness.com

Сантяго Калатрава във Венеция, чиито власти го съдят за прекалено оскъпяване на направения от него мост над Канале Гранде.

Снимка: http://www.thedrinksbusiness.com

Винарната в испанския лозаро-винарски район Авала е с уникален дизайн, типичен за Сантяго Калатрава, но покривът й не спира да тече и затова собствениците на съоръжението искат от архитекта обезщетение от 2 млн. евро.

Източник на информация:   www.segabg.com  ; Автор-Теодора Славянова