Представяме ви две еднофамилни къщи с награда от САБ на Софийския архитектурен салон 2013

Еднофамилна жилищна сграда до язовир Батак

Проектанти: арх. Бойчо Бойчев, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Виктор Чолаков

Тази еднофамилна жилищна сграда за сезонно обитаване ще бъде разположена близо до язовир Батак и ще се съобразява не само с изискванията на инвеститора и виждането на архитектите, но и с даденостите на средата. Сградата е разположена в северозападната част на имота, така че да се запази съществуващата висока дървесна растителност от многогодишни борове. Така сградата е развита около едно от дърветата и е получена интересната Г-образна форма на плана.

Подходът към имота е от запад – във високата му част, като теренът е наклонен на изток. Около входа на сградата е предвидено изграждане на южна веранда, а в западната част на парцела ще има възможност за паркиране на 2 автомобила.

Функционално разгъната застроена площ от 189.3 м² е организирана в три нива. Влизането е на основното жилищно ниво на кота нула. Там са разположени вестибюл с атриумно пространство и помещения за дневно обитаване – дневна с кът камина, кухня и трапезария с източно изложение и гледка към гората и язовир Батак, спалня за гости, ателие и санитарно помещение. Видимото в интериора стълбище осигурява достъпът до горното ниво, където са предвидени още две спални с две санитарни помещения. До сутеренът се стига по скрита вита стълба. На сутеренното ниво са разположени сауна, санитарен възел и кът с технически уреди. От това ниво директно се излиза на платформа за външна лятна кухня и източен двор.

 

 

Еднофамилна жилищна сграда в гр. София

Проектанти: арх. Бойчо Бойчев, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Виктория Атанасова

Еднофамилната жилищна сграда се намира в софийския квартал Горна баня. Основната идея при проектирането е да се постигне съвременна сграда, както като визия, която да отговаря на очакванията на инвеститорите, така и като енергийна ефективност. Съобразено със съществуващата сграда в имота, новопроектираната сграда е разположена в северозападната част на терена, така че максимално да е ориентирана към юга, но и да запази съществуващата дървесна растителност. Сградата е високо енергийно ефективна. Основните помощения са разположени на юг с по-голямо остъкление, така че максимално да се усвоят ползите от слънчевото греене, а в северната част са санитарните и техническите помещения. Предвидено е отопление с термопомпа и вентилационна система с рекуперативен блок, така че топлинната загуба да бъде минимизирана. Разгънатата застроена площ е 238.9м2, като къщата е на две нива – на първо ниво (136,7м2) са предвидени антре, дневна-трапезария, кухня, баня, мокро помещение, спалня и гараж. Дневната-трапезария и кухнята са пространствено свързани помежду си, като между дневната и трапезарията е разположена двустранна камина. Достъпа до второто ниво (102.2м2) става посредством ажурна стълба в дневната. От трапезарията е предвидено излизане на тераса на терена. На второ ниво се намира  спалната зона – голяма спалня с прилежащи дрешник и баня, малка спалня, баня и тераса.