Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Български архитекти с приз в рамките на международния конкурс Европан

Екип от трима български архитекти спечели приз в рамките на международния конкурс Европан за архитектура и иновативно градоустройствено планиране. Това са Рада Томалевска, Радостина Събева и Драгомир Денков. Наградата бе присъдена за проекта им PLUG & PLAY CITY. Специално заради него бе създадена нова категория в конкурса, за да отличи иновативността и смелостта в областта на устойчивото развитие и градоустройството.

Проектът на българските архитекти привлича внимание с идеята за етапност и развитие, заложени в него. Екипът предлага два последователни във времето етапа на развитие на жилищен квартал около гарата в град Руен, намиращ се на Сена между Хавър и Париж. Концепцията е базирана на развиващите се в Холандия плаващи платформи, които позволяват да сe моделира градския пейзаж според нуждите на града и неговите жители.

ЕВРОПАН е конкурс за архитектура и иновативно градоустройствено планиране. Той е създаден през 80-те години и се провежда под егидата на министерство на културата и комуникациите на Република Франция. Изданията на конкурса са на всеки две години. Вече от десетилетие насам архитекти от повече от двадесет държави участват в него. Освен състезание на творчески идеи и проекти сред основните цели и амбиции на организаторите са да улеснят достъпа до държавни поръчки на младите архитекти до 40 годишна възраст. До сега Съюзът на архитекти в България е участвал в провеждането на два конкурса – Европан 4 и Европан 5.

Източник на информация: www.stroitelstvoimoti.com