Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Столичната община обявява конкурс за устройствен план на Борисовата градина

Ще бъдат ли решени проблемите на Борисовата градина след изработването на Подробен устройствен план (ПУП), какво ще се случи с частните имоти на територията на парка, къде са експертите, които трябва да вземат отношение към конкурса? Архитектурните организации обикновено не пестят упреци към главния архитект на София Петър Диков и неговата администрация. Проведеното в петък обществено обсъждане на конкурса за  ПУП на Борисовата градина, който Столичната община ще обяви в понеделник, не бе изключение, но залата  остана полупразна още от началото на събитието, въпреки че темата е важна за града и жителите му, тъй като от изработения план ще зависи бъдещето на парка.

Това ще е петият опит за изработването на Подробен устройствен план на парка за последните 20 години именно заради проблемите със собствеността.


Дискусия

Няколко архитекти, представители на неправителствени организации и браншови съюзи, изслушаха встъпителните думи на Петър Диков, който определи конкурса като „горещ картоф“, с който общината е избягвала да се захваща. „За първи път се прави подробно проучване на Борисовата градина и собствеността в парка“, каза Диков. По негови думи гражданите на София искат градината да бъде централен градски парк, което столичната администрация ще се опита да осъществи. „В момента Борисовата градина се е превърнала в панаир с паркинг, спортна част и зона за продажба на коли на старо. Единственият начин да се справим с тези проблеми е да се изработи ПУП“, допълни той.

Частни имоти за общинско ползване

На практика устройственият план ще позволи на Столичната община да ремонтира цялото пространство и да отчужди територии на Борисовата градина, което означава, че собствеността на всички частни имоти ще стане публична общинска. Сред тях ще попаднат заведението, известно като „Маймунарника“, лятното кино, къпалнята „Мария Луиза“, както и по-малки имоти.

Това ще е петият опит за изработването на Подробен устройствен план на парка за последните 20 години именно заради проблемите със собствеността, като според Диков парцелите са били неправомерно иззети от Столичната община.

Детайли за конкурса

Според условията избраният проектантски екип ще сключи договор до 100 хил. лв. с общината за разработка на проекта си, който да се превърне в ПУП на Борисовата градина. Участниците, които се класират на второ и трето място, ще получат съответно 10 хил. лв. и 7 хил. лв.

Журито ще включва членове на направление „Архитектура и градоустройство“, представители на Столичния общински съвет и браншовите организации, като възнаграждението на комисията ще бъде в размер на 10 хил. лв. На 20 февруари ще бъде проведено обществено обсъждане върху окончателния вариант на конкурсната програма, а 28 март е крайният срок за подаване на проекти. Резултатите от състезанието ще станат известни на 22 април.

Техническото задание и материалите за конкурса и заповедта може да бъдат разгледани на сайта на НАГ СО  ТУК.

Източник на информация: www.capital.bg