Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Интерактивният атракцион „Подземният град“ в Бургас

„Ателие Серафимов Архитекти“ ООД са избраните проектанти, които ще изготвят  работния проект с всички необходими параметри на интерактивния атракцион „Подземният град“ в Бургас. Техни партньори ще бъдат „Продуцентска фирма Ц.С.М.“ ООД, на които се разчита да подготвят самия аудио-визуален спектакъл и сценария на първия по рода си атракцион в страната. Фирмата има опит във филмопроизводството и разпространението и в изготвянето на подобни интерактивни спектакли.
Концепцията на проекта бе представена на официална среща с медии и граждани отДимитър Маджаров – директор на „Летен театър, фестивали и концерти“ в община Бургас, Мартин Заимов – изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие“, арх. Радомир Серафимов от „Ателие Серафимов-Архитекти“ ООД и Николай Йотов от „Продуценска фирма Ц.С.М.“ ООД.
Атракционът „Подземният град“ ще бъде разположен в съществуващи изоставени подземни бомбоубежища, разположени на територията на Приморски парк гр. Бургас.
Те са изградени през 60-те години на миналия век. Галериите са общо 12, свързани помежду си със 17 коридора и 4 входа/изхода. Общата им площ е 3180 кв.м.
 
Финансиране
Инвестиционният проект се финансира от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД по Европейската инициатива за устойчиви инвестиции в градските районни JESSICA в рамките на ОП „Регионално развитие“. Общата стойност на инвестицията е 2 100 000 лв. Сумата за проектиране е 75 000 лв.

Идейният проект
Идейният проект е изграден върху две основни дестинации във времето и пространството, които ще дадат възможност с влизането от централния вход (до фонтана в Морската градина) посетителите да започнат своето интерактивно пътешествие, водени от Водата. Два основни коридора – Морето и Градът, ще се преливат в определени точки един в друг, в които зрителят ще има избор как да продължи „пътешествието си“.
Аватар (дигитален холограмен образ в реални размери) на делфин ще посреща зрителя още от входа и ще го придружава по коридора до галерията „Морето – Морски приключения“, където той ще се гмурне в потънал кораб, ще стане участник в пиратска битка, морска буря и др.
Втори аватар – на римски аристократ, ще повежда посетителя в другия коридор „Градът – Пътуване във времето“. Там ще се запознае с историята на пристанище Порос, с античния град „Акве Калиде“ и ще се срещне с големите личности и творци на Бургас – Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев и др. и ще усети атмосферата на Стария Бургас с неговата уникална градска култура и архитектура.
Ще има още помещения с интерактивни и променящи се подове, както и такива, в които децата и младите таланти ще могат да рисуват и изнасят представления.

Над 1100 спиращи дъха атракции
Във всички атракции посетителят ще бъде активен участник и със своите действия ще предизвиква промяната им. За целта ще бъдат използвани над 1000 броя високотехнологични визуални средства – прожекция, механика, звук, светлина, графика, 4D и 5D ефекти. Предвиждат се и над 40 игрални възстановки.
Проектантите споделиха, че проектът ще бъде изцяло съобразен с основното предназначение на бомбоубежището и използването му в случай на извънредни ситуации. Със стартирането на проектасъоръжението ще бъде изцяло ремонтирано, като му бъде направена  хидроизолация и вентилация. Проектантите се надяват „Подземният град“ иновативентуристически продукт, единствен по рода си, да бъде открит за посещения до 2015 г.

Източник на информация: www.stroitelstvo.info; Силвия ЦЕНОВА