Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Мемориалът в Норвегия за жертвите от атентата на Брейвик

Проектът е озаглавен „Отворена рана“и представлява изкуствен разрез в самата природа. Така шведският художник Йонас Далберг описва своята идея за мемориал на загиналите при атентата в Осло и клането на остров Ютьоя, извършени преди близо три години – на 22 юли 2011 г., от антиимиграционния фанатик Андерш Брейвик.

Мемориалът на остров Ютьоя ще бъде прорез в самия остров, което авторът обяснява с желанието си да не позволи на природата да заличи случилото се. „Когато за първи път стъпих на мястото, ми направи много силно впечатление колко различно е усещането за случилото се според това дали се намираш в сграда, използвана от жертвите или си навън сред природата. Природата се възстановява“, обяснява художникът. Затова му хрумнала идеята вместо да се издига мемориал, да се фокусира върху естествената среда. Идеята му е по стените на прореза да бъдат изписани имената на загиналите при масовото убийство. А стоте кубически метра пръст, които ще се извадят при прореза, ще бъдат пренесени в Осло за изграждането на друг мемориал.

Нетрадиционният подход на Далберг  постига пълен баланс в това едновременно да се почете паметта на загиналите и да се даде възможност на близките им да правят това по съвсем естествен начин. Очаква се мемориалът  да бъде завършен до годишнината от трагедията.