Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

София и Стара Загора са сред финалистите в американски конкурс за 9 млн. евро

София и Стара Загора са сред финалистите в иновативния конкурс „Предизвикателство за кметове“, създаден от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Фондация „Блумбърг Филантропис“ (Bloomberg Philanthropies) обяви 21 европейски града, избрани сред 155 кандидати да продължат участието си в конкурса. Те ще се състезават за голямата награда от 5 млн. евро и за четири награди от по един млн. евро.

“Европейските градове в тазгодишния конкурс излязоха със смели и креативни идеи, които имат потенциал да подобрят живота на континента, а и на цялото земно кълбо”, каза Майкъл Блумбърг, филантроп и 108-ми кмет на Ню Йорк.

Градовете са кандидатствали с проекти, които да разрешават големи социални или икономически проблеми или да правят управлението по-ефективно. Селектираните 21 града ще трябва да доразвият проектите си и да ги подадат отново през лятото.

В краткото представяне на София се казва, че над половината от 1,3-милионното население на столицата живее в жилищни комплекси с малко качествено обществено пространство и слаб достъп до изкуството и културата. Градът планира да подеме кампания, която да позволи на гражданите да оформят сами по-добра среда.

Предвижда се създаването на мобилни арт ателиета, в рамките на които ще се скицират квартали, а местните жители ще бъдат ангажирани в промяната на дизайна на обществените пространства – от пейзажа до ремонта на сгради и арт инсталации. Според авторите на проекта Destructive Creation това ще повиши сплотеността на общността.

Стара Загора посочва като основно предизвикателство икономическото развитие. Най-умните млади хора на града напускат дома си, за да учат и само 3% се връщат. За да спре изтичането на мозъци, градът ще разработи програма, която дава награди и осигурява инициативи на млади хора с идеи в областта на науката, технологиите и математиката, желаещи да останат или да се върнат в Стара Загора.

Градът ще предостави 70% от първоначалното финансиране, както и правни и други услуги на печелившите бизнес концепции.