Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Eдни от най-известните минерални бани в древността

Античният град Аква Калиде Термополис край Бургас – древните бани на императорите -ще се превърне  в невероятна туристическа атракция. Стъклено покривно съоръжение над разкопките трябва да бъде изработено тази година.

В ход е и проектът за реставрация и консервация на археологическия обект. Уникалната конструкция ще привлече десетки хиляди туристи от цял свят.  По време на проучването на топлите помещения край Бургас са блеснали златни монети и пръстени, които учените отнесоха към управлението на император Юстиниан II. За една от златните монети, наречена солид, учените са категорични, че е от периода на управление на византийския император Константин IV Погонат (668-685 г.), което съвпада с идването на българите, битката при Онгъла и основаването на държавата ни около делтата на Дунав. Тази година при проучването на лечебните бани бяха намерени и 32 оловни печата на владетели на българската и византийската администрации.

Размерите на древния град Аква Калиде Термополис са се оказали десет пъти по-големи от прогнозните. Резултатите от сканирането с модерна и свръхмощна апаратура дават да се разбере, че до момента са проучени едва 6% от територията на града

Лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато тук възникват три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. През 1-ви в. пр.Хр. траките превърнали извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Те хвърляли във водата монети като дар. Първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на І век. Опасността от варварските нападения накарало византийския император Юстиниян І /527-565г./ да защити за първи път с крепостна стена града Акве калиде и прочутите бани. В чудодейните извори през вековете се лекували императори, крале и султани. Тук дошла и императрица Анастасия, съпруга на императора Тиберий Мавриций и аварския Хан Баян. След създаването на Българската държава градът на топлите извори вече носи името Термополис. Тук били изградени няколко басейна за топла и студена вода. Селището има ключова роля по времето на великия българския владетел Тервел. През 708 г. по тези места се разиграла най- съкрушителната битка за византийците и техния император Юстиниян ІІ.
Пагубни за древния СПА-център се оказали нападенията на рицарите-кръстоносци през 1204-та г. Латинският императорът Хенри ІІ заповядал да изгорят града, след като брат му Балдуин Фландърски бил пленен от българския цар Калоян. През 1562 г. тук пристигнал султан Сюлейман ІІ. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал да бъде изградена нова баня върху опожарените римски басейни.
Разкрита е отоплителната система –„хипокауст” от специални глинени тръби, по които върви топлият въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода. В най-ранните пластове са открити и находки, които датират от ІV-І хил. преди Христа.

За повече информация: http://bg.wikipedia.org/wiki/Акве_Калиде

http://www.burgasmuseums.bg/index.php?tab=arch&lang=bg&page=encyc&enc=poi&eid=&eid=24