Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Архитекти от шест континента искат да преобразят централния площад на Пловдив

Архитекти от шест континента са се включили в архитектурния конкурс „Пловдив, площад Централен“ – пространството под тепетата, съобщиха неговите организатори от община Пловдив и One Architecture Week.

В надпреварата са 125 архитектурни проекта от 41 държави. Задачата им е да намерят ново решение за емблематичното място, в което в своеобразен визуален конфликт съжителстват символи и архитектурни елементи от различни, значими за миналото на града, епохи.

Конкурсът започна през април, а приемът на предложения приключи на 20 юни. Следващият етап е оценяване от международно жури да отличи трите най-добри проекта. Победителят ще бъде избран след това от община Пловдив с помощта на обществено обсъждане в срок до 15 юли. Наградата за първото място е 20 хил. лв., а за неговите подвластници – с по 10 хил. лв.

„Искаме да покажем, че единствено когато нещата се случват по прозрачен начин, е гарантиран добър обществен прием и консенсус по въпроси, които касаят всички граждани на Пловдив и бъдещето на града ни“, коментира инициативата кметът Иван Тотев, цитиран от организаторите.

Журито е съставено от хърватския архитект Саша Бегович, арх. Асер Ортега от Холандия, арх. Елена Аргирова от Франция, арх. Илко Николов, председател на общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на One Architecture Week и Милена Металкова, преподавател в  УАСГ, София. В процеса на журиране ще участва и eкспертна комисия, в която влизат представители на Министерство на културата, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Фондация „Пловдив 2019“ и юрист.

Освен от България сред включилите се в надпреварата имена са архитекти от Великобритания, Португалия, Испания, Турция, Италия, Гърция, Аржентина, Германия, Канада, Индия, Белгия, Холандия, САЩ, Мексико, Русия, Бразилия, Колумбия, Япония, Нова Зеландия, Австралия,  Украйна, Чили, Израел и Дания.

Подробна информация за „Пловдив, площад Централен“ има на официалния сайт на конкурса.

Източник на информация: www.dnevnik.bg