Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

БЪЛГАРИН Е ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯ „АРХИТЕКТУРА“ ВЪВ ФОТОКОНКУРС НА ЮНЕСКО

Христо Димитров стана носител на Documentary Award в конкурса на организацията и Китайската фолклорна и фотографска асоциация.

На 24 юни завърши последният етап от осмия международен фотоконкурс Humanity Photo Awards, който се проведе в столицата на Китай – Пекин. От 1998 година China Folklore Photographic Association (CFPA) стартира провеждането на конкурса. Целта му е да се призоват фотографите от цял свят да снимат и съхранят наследството на народната култура. НРА има за цел да изгради фото музей на световната култура и работи за това вече цели 13 години.

В конкурса участваха 4443 фотографа от 153 държави, а на финала останаха едва 32, сред които и България. Христо, член на фотографска задруга Пловдив, грабна отличието в категория „Архитектура“ в сериозна конкуренция, пише stefanovaart.com.

Христо Димитров в народна носия по време на обявяването на наградите в Пекин в Chateau Lafitte Hotel 

Победата Христо извоюва с фотографии на най-древните манастири в Армения – Гехарт и Нораванк. Снимките вече са поместени в книгата на ЮНЕСКО Memory Of Mankind, а освен това ще обикалят целия свят.

 

В Пекин Христо е впечатлен от Забранения град и Летния дворец на императора. Според него това са две „невероятни места със страхотна архитектура и невероятен дух, които си заслужава да се видят“, казва той за Радио България. За Христо пейзажът и архитектурата са двете неща, които най-силно привличат фотообектива му. Освен стари манастири и църкви, младият фотограф обича да снима и модерната архитектура на големия град.

Може да разгледате портфолиото на Христо Димитровна в неговия сайт тук.

Източник на информация: citybuild.bg