Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Проект за превръщане на стадиони от световното първенство по футбол в жилища за социално слаби

След края на Световното първенство по футбол остава въпросът какво ще прави Бразилия с 12 стадиона, построени за мащабното спортно събитие. Архитектите Аксел де Стампа и Силвайн Мако от 1Week1Project са създали някои „хипотетични“ проекти под слогана „Casa Futebol“, с които предлагат да се изградят достъпни жилища в съществуващите структури на стадионите.

Някои от стадионите могат да бъде превърнат в обществени паркове, но една от добрите идеи за повторното им използване е да бъдат превърнати в места, където се изграждат достъпни жилища за социално слабите.

„Casa Futebol“ предлага стадионите да се превърнат в жилищни комплекси. Модулни жилищни „кубчета“ могат да бъдат инсталирани между бетонните пилони и подредени около периметъра на стадионите, като се възползват от по-голямата част от пространството, което иначе и останало празно. Архитектите планират да запазят оригиналната функция на стадионите и там да продължат да се случват спортни събития, а част от приходите от продажбата на билети да се използва за поддръжка на жилищните сгради.

Стратегията на „Casa Futebol“ изглежда като най-социалното предложението за „рециклиране“ на стадионите. Разбира се, този проект трябва да отговори на множество въпроси. Дали структурите на стадиона ще издържат на такава реконструкция и ще могат ли да поемат стотици допълнителни жилищни единици ?

Източник на информация: www.greentech.bg