Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Проектът-победител от конкурса за паметник на опълченците в Мъглиж

Първото място е за разработката на арх. Милен Арнаудов и инж. Милен Червенков.

През април тази година Община Мъглиж обяви открит, явен и едноетапен конкурс за изработване на цялостен идеен проект и обемно-пространствена концепция – изработване на проект за изграждане на Мемориален паметник на опълченците от Мъглиж, ситуиран върху терен с площ около 200 кв.м. общинска собственост в централната част от УПИ XXIV-372,563 в кв. 380.

 

 

Преди дни община Мъглиж даде разрешение за оповестяване на резултатите от конкурса и авторите – арх. Милен Арнаудов и инж. Милен Червенков, ни изпратиха своя проект-победител (протокола на комисията за конкурса може да видите тук). „При проектирането на този проект основната идея, която заложихме като цел, е не само изграждането на нов мемориал и обновяването на пространството около него, а и увековечаването на героите от Мъглиж чрез символиката, заложена в проекта. По този начин искаме да почетем всеки един от героите, отдал живота си за каузата да се освободи България„, казват авторите.

 

За да се почете паметта на всеки един от четниците поотделно, но същевременно и деветимата да бъдат равностойно представени, арх. Арнаудов и инж. Червенков са поставили за всеки един по една колона. За успешното вписване на монумента и историческите факти помежду им е проектирана една нетипична по рода си композиция. Всички колони са изградени от два различни материала – бронз и неръждаема стомана. Както опълченците, така и деветте колони се различават помежду си. Целта е да се покаже индивидуалността на всеки един опълченец.

 

Самото представяне на монумента е създадено със скрито послание в него. На пръв поглед поставените метални колони създават илюзията за неподреденост, но с приближаването към паметника посетителите откриват, че колоните са част от строга композиция. За подсилване и предаване на още по-голяма символика и тържественост във всяка една от колоните е въведен друг елемент – при фронтален поглед посетителят открива интегрирана фигура на бронзов лъв.

 

 

 

Лъвът играе основната и ключова роля в цялата композиция – символ на борбения дух на деветимата герои и непреклонност пред поробителите. Елементите, образуващи изображението на лъва, са разпръснати между деветте метални стълба. По този начин се подчертава, че всеки един от четниците е неразделна част от този лъв. Фронтално погледнати, колоните образуват метална стена, която пресъздава подвига на опълченците и показва каква преграда са били те за настъпващата турска армия. Стената е символ на сплотеността и решителността на опълченците да се изправят, макар и малочислени, срещу поробителя.

 

Колоните са изработени от неръждаема стомана с почти гладка огледална повърхност. Идеята е в тях да се отразяват слънчевите лъчи и заобикалящата ги среда. За целта е предвидено и ново предложение за цветните лехи, които ще допринесат за по-приятна атмосфера на мястото. Подбраните червени и бели рози в цветните стъпала, разположени терасовидно, ще засилят символиката на монумента с цветовете на трибагреника в бяло, зелено и червено, отразявайки се върху повърхността на металните колони.

От двете страни на паметника ще бъдат разположени и две плочи от тъмен мрамор. На едната плоча ще бъдат упоменати поименно деветимата четника и съответната дружина, а на другата ще бъде изписано: „На взелите участие в Руско-турската освободителна война опълченци от Мъглиж“.

Същото мраморно стъпало ще има под металните колони, като това ще засили връзката помежду им и те ще контрастират на фона на новоположената настилка. Плочите с надписите ще бъдат поставени легнали на земята с цел посетителят несъзнателно да склони глава пред паметта на загиналите четници. Като втори вариант плочите могат да бъдат леко издигнати в единия си край под малък ъгъл.

С оглед на заобикалящата среда и сградите стигнахме до извода, че открояването и по-доброто разпознаване на паметника, филиграността и нетипичната композиция ще привлекат вниманието не само на жителите на Мъглиж, но и на много българи от цялата страна„, казват авторите.

 

 

Техническо описание

Материалите, използвани за проекта, са бетон с допълнително обработена повърхност, сив мрамор 3 см с произход България или Италия, неръждаема стомана c плътност ρ=7860 kg/m3 и бронз с 30% цинк и плътност ρ= 8500 kg/m3. Подбраните материали са съобразени с климатичните характеристики на мястото. Tе не взаимодействат помежду си и са високо устойчиви. Важен елемент от идеята е вписването им в архитектурния характер на заобикалящите ги сгради.

 

Техническо изпълнение

За да се засили въздействието на скулптурата, са предвидени събаряне на съществуващата градина и изграждането на нова, подходяща и обвързана с новата идея.

Колоните ще бъдат предварително изработени и подготвени за монтаж върху вече изградена конструкция с фундамент за по-добра устойчивост, като той ще бъде покрит с плочи от сив мрамор.

Шрифтът, който ще бъде използван за изписването и изготвянето на заготовка на бронзовите букви, е Academia Roman. Буквите ще бъдат монтирани на двете плочи от сив мрамор, разположени от двете страни на паметника.

Различните елементи от бронз и тези от неръждаема стомана в колоните се разминават с 3см. Елементите от бронз са изнесени напред – за по-добро възприятие на скулптурата и открояването й, дори и в късните часове на деня.

Авторите предлагат възможност монументът да бъде с LED осветление. Съществуващите терасовидно разположени цветни лехи ще бъдат премахнати и изградени в нова форма. Предвидени са също така пейки и кошчета за боклук.

По отношение реализацията на проекта се очаква обявяване на нова обществена поръчка в началото на следващата година.

 

Заедно с инж. Червенков арх. Милен Арнаудов спечели още един конкурс – този за нова визия на Клептуза. Поради неуредици и жалби обаче спечелилите участници оттеглиха проектите си, а реализацията за обновяване на емблематичното за Велинград място замря. 

 

Проект на Green Art Group с ръководител арх. Милен Арнаудов и членове арх. Даниела Ангелова, арх. Даниеле Маринанчели и арх. Лоренцо Ботечели спечели и в конкурса за екоселище в село Мрамор, като подробности може да прочетете тук. На 16 декември в БТПП екипът отново ще представи проекта си пред потенциални инвеститори с цел да бъде осъществена неговата реализация.  

Източник на информация: www.citybuild.bg