Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

„Главболгастрой“ спечели поръчката за грубия строеж на Collider Activity Center

Най-голямата в света компания – производител на изкуствени стени за алпийско катерене – българската Walltopia, пристъпи към изпълнение на проекта си за създаване на голям спортен център в София. След като през миналата година беше проведен международен архитектурен конкурс за сградата, в началото на декември беше избран и строителят, който ще положи основите й. Това е „Главболгастрой“, която спечели поръчката на интернет търг, проведен на сайта за обратно наддаване Auxionize. Грубият строеж трябва да бъде завършен до 6 месеца, а окончателното изпълнение на Collider Activity Center се очаква да бъде факт до година и половина. Центърът ще се намира на територията на „София тех парк“ по бул. „Цариградско шосе“ в столицата, а проектът за изграждането му донесе сертификат за инвестиция клас А на Walltopia.

Почти по-план

При първата копка на спортния център, направена в четвъртък от президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски, стана ясно, че плановете на Walltopia за Collider Activity Center са претърпели малки промени. Вместо на собствения терен в жк „Младост“, който е в близост до спирка на метрото, компанията е решила да построи спортния център на парцел в обсега на „София тех парк“, който предстои да бъде изграден до бул. „Цариградско шосе“. От Walltopia още не са решили какво ще правят с терена от 22 дка в „Младост“, а в района на технологичния парк компанията е получила право на строеж върху парцел с лице към булеварда. Така влизащите в София ще виждат модерната сграда, проектирана от MARS Architects, Холандия, и „Интоарх“, България, които спечелиха международния конкурс за сградата преди година.

Сградата на Walltopia се предвижда да бъде една от основните в парка – с 13 хил. кв.м разгъната площ, от които 3 хил. кв.м са подземни паркинги. В нея ще има основно зали за катерене и други спортове, помещения за провеждане на конференции, ресторант и бар за напитки на покрива.

По проект Collider Activity Center ще бъде снабдена с термопомпени инсталации, които ще я превърнат в една от енергийно най-ефективните сгради в България, каза собственикът на Walltopia Ивайло Пенчев. Предприемачът е и основател на сайта за обратно наддаване Auxionize, през който е бил избран извършителят на грубия строеж на сградата. Търгът там е бил обявен на 2 декември в 10:00 ч. от Walltopia, която е задала техническите параметри и изисквания за поръчката. Изборът на изпълнител е направен на 4 декември в 16:20 ч., показват статистиките на сайта. Подадените оферти са били 30, а тази на „Главболгастрой“ е била с най-ниска цена. В Auxionize компаниите се състезават, като предлагат по-ниска цена от останалите. В търга на Walltоpia стъпката надолу е била с 500 лв.

Проектът на MARS Architects и ИНТОАРХ Wall World, по който ще се строи Collider Activity Center

От строителната компания казват, че в изпълнението на поръчката ще бъдат ангажирани между 50 и 70 човека, а дейностите могат да приключат и по-бързо, за около 5 месеца. По същия начин, чрез търг на сайта Auxionize, Walltopia ще избере и изпълнител на същинския строеж и довършителните работи по катерачния център. Според Ивайло Пенчев с откриването му ще се отворят постоянни нови около 100 работни места. Собственикът на компанията каза също и че общата инвестиция в проекта се очаква да бъде около 12 млн. лв. , от които 20% ще са собствени средства, а за останалото е договорен кредит от Уникредит Булбанк.

Място за наука, бизнес и спорт

Ако изпълнението на проекта за Collider Activity Center върви по план, то той ще отвори едновременно с другите основни сгради в „София тех парк“, насрочено за 2015 и 2016 г. Районът се развива от държавата по линия на споразумение между три университета и (Медицинския, Техническия и Софийския) и Българската академия на науките. Предвиденото финансиране е от 50 млн. евро, основната част от които са европейски средства. Така на мястото на бившите казарми на Четвърти километър в столицата трябва да се появят модерни постройки, в които да се помещават медицински лаборатории, звена за компютърни технологии и бизнес инкубатор.

Източник на информация: www.capital.bg