Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Финалистите след общественото гласуване за проект за реновирането на пространството пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив

На 30 януари завърши общественото гласуване за избора на проект за реновирането на пространството пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив. Гласуването започна на 14 януари и гражданите можеха да гласуват по два начина: онлайн и при изложбата на проектите-финалисти. За онлайн гласуването беше използван формуляр на Гугъл, а за гласуването “на живо” при изложбата имаше поставена кутия, в която всеки можеше да пусне своя глас. Гражданите имаха възможност да дадат своя глас за един от проектите, отличени като финалисти от журито, а именно:
 • проект 432712 на Ателие 3
 • проект 937645 на Саймън Гилл Архитекти
 • проект 352368 на П+ Архитекти
За тези три проекта-финалисти бе гласувано общо 3.308 пъти: 3.205 през онлайн гласуването и 103 чрез гласуването при изложбата. Спецификата на онлайн гласуването обаче доведе до необичаен пик на гласуване в един определен момент и то за един от проектите, което изисква разяснение на резултата от онлайн гласуването. Моля вижте забележката по-надолу в текста.
Резултати от онлайн гласуването. Общо 3.205 гласа, разпределени по следния начин:
П+ Архитекти: 1.869 гласа
Ателие 3: 796 гласа
Саймън Гилл Архитекти: 540 гласа
Резултати от гласуването при изложбата в Дом на културата. Общо 103 гласа за финалистите, разпределени по следния начин:
П+ Архитекти: 71 гласа
Ателие 3: 19 гласа
Саймън Гилл Архитекти: 13 гласа
 
Събрани заедно, гласовете от двете гласувания правят общо:
П+ Архитекти: 1.940 гласа
Ателие 3: 815 гласа
Саймън Гилл Архитекти: 553 гласа
Забележка
За целите на онлайн общественото гласуване бе използвана безплатната услуга на Гугъл Формуляри. Тя обаче имаше един недостатък, а именно, че за да гласува човек, то той/тя трябваше да има профил в Гугъл. След отправена забележка от гражданин, вечерта на 20 януари променихме настройките, така че да не се изисква профил в Гугъл за гласуването. Но това се оказа, че води до друг недостатък, а именно, че един човек може да гласува по няколко пъти. Това доведе до голямо нарастване на броя на гласовете и то за един определен финалист, проекта на П+ Архитекти. Този проект събра за 7 часа (между 12:00 и 19:00 на 24 януари) над 1000 гласа, тоест една трета от всички онлайн подадени гласове в анкетата. За около ден и половина гласовете за този проект нарастнаха толкова много, че изведоха проекта от 3то място (с 17%) на 1во място с над (50%). След забелязването на тази необичайна активност върнахме изискването за наличие на профил в Гугъл (и невъзможността да се гласува повторно) на 24 януари, в края на деня. Това доведе до рязък спад в гласовете.
Ако Община Пловдив сметне да изключи от преброяването тези 1000 гласа, това би довело до следният финален брой на гласовете:
П+ Архитекти: 940 гласа
Ателие 3: 815 гласа
Саймън Гилл Архитекти: 553 гласа
Освен 103те гласа за проектите-финалисти, в кутията при изложбата имаше пуснати и следните други гласове:
 • 20 гласа за проект 314159 на “Зидстрой 77”, който обаче не бе един от проектите-финалисти, сред които можеше да се гласува
 • 4 гласа за проект 161903 на Илина Стоянова и Деница Пърлева, който също не бе един от проектите-финалисти, сред които можеше да се гласува
 • по 1 глас за проекти 110207, 797813 и АИПК06
 • 2 препоръки да се помисли за паркирането за гостите на Дома на културата
 • 2 празни гласа
 • 1 глас за “Ботев Пловдив 1912”
 • 2 призива за стачка
 • и 1 бладарност от 83 годишния Панчо, за когото концерта на децата от СОУ “Любен Каравелов” на 25 януари бе предизвикал носталгия по младостта и дори сълзи.
Гражданският вот, както и класирането на журито имат препоръчителен характер за финалното решение на Общински съвет. Това решение ще бъде взето в началото на февруари, след като проектите-финалисти получат мнението на експертните комисии към Община Пловдив.
Конкурсът за обновяване на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” бе национален, започна на 20 октомври и до крайната дата за подаване на проекти, 29 декември,бяха получени 20 предложения. На 10 януари четири-членно жури избра и класира три проекта-финалисти, сред които Общински съвет ще избере победител в началото на февруари. До 30 януари избраните три проекта-финалисти, както и още пет отличени от журито проекта, можеха да бъдат видени в изложба във фоайето на Дома на културата. Също до 30 януари всеки можеше да даде своя глас, на място при изложбата или през онлайн анкета за това кой от трите проекта да бъде реализиран.
Организирането на конкурса е поръчано от Община Пловдив и е изпълнено от ONE ARCHITECTURE WEEK, фестивал за съвременна архитектура и градска среда. Следващото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK ще бъде между 18 и 27 септември 2015, отново в Пловдив, а темата на фестивала тази година е “Реката”.