Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Как се ражда първата панелна сграда? Разказът на нейния създател

През 1957 – 11 години преди този репортаж (във видеото) за социалистическото строителство на София да бъде заснет, един 27-годишен проектант от Плевен е поканен в столицата да участва в експеримент за строителството на блок от панели.

Проф.  Илия Митев днес е на 82. Показва ни мястото, където се ражда първият панелен блок в България.

„Тука на поляната се произвеждаше и се монтираше на място. Тогава нямаше домостроителни комбинати още. Аз тука съм участвал в техното и в чертането, и в проектирането съм взел участие. И в построяването”, разказва проф. Митев.

През следващите 30 години панелното строителство се превърна в мащабна социалистическа индустрия, хиляди са заети в комбинатите за производство на панели, построени са половин милион жилища. Над милион български селяни се преселват в панелните квартали и стават граждани.

„Това ставаше много бързо, имаше много голяма нужда от жилища. След като стана ТКЗС-то, хората се освободиха от селото и дойдоха тука в града да търсят препитание”, спомня си проф. Митев.

През годините той  участва в цялата еволюция на панелните блокове и неговите решения до ден днешен са част от дома на всеки един българин, който живее в такава сграда.

„Тука в началото няма балкони към кухните. Няма балкони, обаче ние после преработихме тая номенклатура и се появиха и балкони към кухните с още един архитект  Попов”, продължава разказа си проф. Митев.

„Бащата“ на панелните блокове е сигурен, че като здравина те не отстъпват по никакъв начин на монолитните.

На въпрос дали срокът на годност на тези сгради е 50 години – той отговаря категорично отрицателно: „Няма такова нещо! Всеки, който казва, че тези сгради трябва да се разрушат, защото конструкцията им не е наред, говори неща, които не са верни. Ще си остане да съществува и ще си съществува както всички останали”.

Построени за да решат проблема с бързо увеличаващото се младо население на българските градове, днес панелните блокове стареят, погрозняват и имат нужда от грижа.