Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Ваканционно селище с тенис комплекс в гр. Благоевград

1. Архитектурно-строителна част

Обектът се намира в рекреационно устройствена зона. Имотът  е предназначен за курорт и допълващи го дейности. Намира се в североизточната част на града и обхваща 18858 м2 площ. По застроителен план са дадени кота корниз – 10 м, плътност на застрояване 30%, озеленяване 50%, Кинт 1,5, свободно застрояване. Денивелацията на имота е сравнително малка, общо по-малко от 2 м. по цялата дължина на имота.
Граници на имота  са: на юг-  ул. „Александър Стамболийски“, която свързва града автомобилно с парк „Бачиново”  и хотел „Парк Бачиново”; на север-  река „Бистрица“ и пешеходната алея, която свързва града с парк Бачиново; на изток — бейзболно игрище „Портър Парк“ на клуб по бейзбол и софтбол „Бизоните“; на запад — зона определена за паркове, градини и озеленяване.
Достъпът до обекта е осигурен от две места — един за тенис комплекса и друг за хотелската част, и двата от ул. “ Александър Стамболийски“.

Комплексът се състои от две части с два отделни входа.

Първата част е тенис комплекс, който се състои от два блока и 4-ри тенис корта.

Блок А – три етажа и сутерен и съдържа:

1-ви етаж( партер)- входно фоайе с лоби бар, комуникация, ресторант с келнерски офис и кухня, санитарни възли, съблекални към тенис корт, съблекални към басейн, спа център, лекарски кабинет.

2-ри етаж – фоайе, комуникация,  ресторант с келнерски офис и миялно, детски кът, дрогерия, два магазина, фризьорски салон, санитарни възли, съблекални за фитнес, фитнес, масажи.

3-ти етаж – фоайе, комуникация, ресторант (VIP зала), санитарни възли, счетоводство, директор със секретар, офис и кухня за персонала.

Сутерен – подземен паркинг, складове към кухня на ресторант, битови за персонала на кухнята, офис главен готвач, работилница, склад амбалаж, охрана, елтабло, котелно, което захранва целия комплекс, вентилация, комуникация.

Блок Б – един етаж с двойна височина и сутерен и съдържа:

Басейн с размери 12,5х25 м.  В сутерена се намира техническо помещение и компенсатор.

Блок В  – четири тенис корта.

Архитектурно се обособяват три тела — комбинация от две тела на блок А и едно тяло блок Б.

Двете тела на блок А са едноскатни, а блок Б е двускатен. Конструкцията на блок А е стоманобетонна безгредова с обща фундаментна плоча. Конструкцията на блок Б е смесена – стомана и дърво.
Архитектурния образ на сградите изявява на фасада рамки, които са с чисто декоративен характер. Материалите на фасадите са мазилка Baumit BigLife  цвят: 0019- White, големи площи остъкляване и HPL фасадни панели – ДЪБ.  Използването на HPL панели, които наподобяват дърво е с цел по-лесна поддръжка. Покрива е решен с нископрофилна трапецовидна ламарина.

Втората част от комплекса е хотелска част, която се състои от 11 малки еднофамилни къщи, рецепция и кафене. В частта на рецепцията има и помещения за мръсно и чисто бельо.Къщите сa разделени на три типа произлизащи от една фамилия.

Тип А – на един етаж, съдържа антре, спалня, баня, кухненски бокс, дневна и тераса

Тип Б – на един етаж, съдържа антре, две спални, баня, кухненски бокс, дневна и тераса
Тип В – на два етажа: 1 етаж — антре, спалня, баня, кухненски бокс, стълба, дневна и тераса; 2 етаж — две спални със собствени бани и към едната спалня има и тераса.

Сградите са изградени като еднопространствени едноскатни. Конструкцията на къщите е стоманобетонна безгредова. Архитектурния образ на къщите, както и на спортната сграда, е изразен чрез рамки на главната фасада. Материалите, които са използвани на фасада са същите — мазилка Baumit BigLife  цвят: 0019- White, големи площи остъкляване от страната на дневната и HPL фасадни панели – ДЪБ, покрив от трапецовидна ламарина.
При изграждането на целия комплекс е търсено постигане на единен облик, чрез обемно-пространствената структура на отделните сгради и използваните материали.

Двете части на комплекса съдържат два отделни паркинга, като частта на тенис комплекса има и подземен паркинг. Подземния паркинг е с еднолентова рампа, която се регулира със светофар. Паркинга за хотелската част има  22 паркоместа, а тенис комплекса има 68 паркоместа. Зареждането на ресторанта  е с отделен вход.
Комплекса, освен двата входа за двете части има и вход с обходен път, който е предназначен за линейки и пожарна. Достъп с коли вътре в комплекса е ограничен с цел безопастнос и спокойствието на хората и децата.  Алейната мрежа е съобразена с основните ходови линии в комплекса. Чрез моделиране  на терена и озеленяването се образуват самостоятелни дворни пространство към къщите, които са без оградни. В пространството между къщите са обособени детски площадки и  водни  площи. Около тенис кортовете са проектирани места за наблюдаване на състезанията. Пред басейна с изглед към кортовете са разположени и маси на открито.  Самия басейн през летните месеци може да се отваря и да се разполагат шезлонги пред него на открито.

2. Интериорна част

Обект на интериорна разработка са входно фоайе с лоби бар, ресторант, басейн и еднофамилна къща тип В.

Входното фоайе е елемент, който посреща посетителите, а лоби бара е мястото където можеш да седнеш, да изчакаш и двете заедно трябва да създадът усещане за комфорт и приятна атмосфера. Разработени са в светли цветове, като има отделни по-ярки акценти. Търсено е зониране на пространството,което е постигнато чрез подовата настилка и таваните. Едната зона е с мекото сядане на лоби бара като за нея е избран корков паркет, който е устойчив на голямо натоварване и дава усещане за уют и топлина. Другата зона е общото пространство на фоайето, като там е избрано да се сложат  гранитогресни плочи 60×120см, които са подходящи за постоянен поток от хора. Покрай стените и около колоните има бели декоративни камъни. За обработване на тавана е избран латекс, като над зоната с мекото сядане е предвиден декоративен окачен таван състоящ се от дървени триъгълни панели. Тези дървени панели освен декоративен характер имат и акустични свойства. Осветлението на фоайето е решено с осветителни тела тип „луна“, които са по тавана и допълнителни осветителни тела по стените и колоните. Над зоната на касата в тавана има и декоративна LED лента. В долната част на колоните има осветителни тела насочени нагоре по колоната с цел подчертаване на конструктивните елементи в интериора. Обзавеждането е добре подбрано за пространсвото в което се разполага.

Ресторанта е мястото, където хората прекарват време в разпускане. Пространството е разработено, като се обособяват различни зони. Разработен е в светъл цвят, като има по-тъмни акценти. Подовата настилка разделя ресторанта на зони. За тях е избран корков 20×120 см, а останалата част от ресторанта е с гранитогресни плочи 90×90 см, цвят: беж. На първия етаж  мястото, от което тръгва интериорната стълба за втория етаж на ресторанта  също е с корков паркет. На втория етаж на ресторанта, за терасите е избран декинг. Третото ниво на ресторанта е изцяло с корков паркет. В определени зони на ресторанта е предвиден окачен таван. Осветлението над масите се осигурява от висящо осветително тяло Husk- Deltalight- White и висящо осветително тяло Husk- Deltalight- Black, в останалото пространство са използвани осветителни тела тип „луна“. По борда на окачения таван чисто с декоративна цел е използвано LED осветление зад опънат таван Barisol. В зоната на стълбата е обособено атриумно пространство ,което осигурява естествено осветление чрез остъкляване в покрива. Допълнителна естествена светлина се осигурява  от големи прозорци и витрини, както и от терасите на втория етаж.
Басейна е мястото където хората идват да прекарат кратко време в разпускане. За тази цел пространството трябва да създава уют,да те предразположи за почивка и да носи спокойствие. Обема е балансиран както да вкарва достатъчно естествена светлина, така и да създаде интимна обстановка с плътните си стени. Разработен е с гранитогресни плочи 45×90 см,които са около басейна ,а самото корито е с облицовка от керамични плочки 12,5х25мм,  NOLA 7  цвят: 101- А (светлосин). Басейна е решен с видима покривна конструкция от дървени греди и стоманени Т- профили с обтегачи. Между гредите се образуват триъгълни полета, една част от които са плътни, а другите частично остъклени с цел вкарване на естествена светлина. В плътните полета под остъкляването има вентилационни решетки за осигуряване на вентилация в пространството. Тези полета са решени с дървена облицовка. Другите плътни триъгълни полета са с латекс. Билото е решено с покривно остъкляване с цел естествено осветление и паровентилация. За изкуствено осветление са избрани  висящи осветителни тела.
Къща тип В е мястото където посетителите отсядат за определено време с цел почивка. Отивайки на подобно място човек има нужда от лукс и комфорт. Къщата е разработена в изключително светъл цвят с цел създаване на усещане за пространство . Материалите които са използвани в интериора отделят зоните група ден и група нощ. Подовата настилка в група ден е избрана да бъде гранитогресни плочи 60×60см, а група нощ е разработена с паркет. Баните са разработен с фаянс 46×46. Терасите са с настилка декинг, 15×400 см.  Таваните във всички помещения са с латекс. Осветлението в дневната е изцяло естествено като за изкуствено осветление е подбрано висящо осветително тяло Superdome. Над трапезарията са подбрани  четири висящи осветителни тела, като същите са използвани и над бар плота към кухненския бокс. Останалата част от кухнята, антрето, банята и спалнята са използвани осветителни тела тип „луна”. На втория етаж на къщата са използвани навсякъде осветителни тела тип „луна“, като в двете спални е използвано и висящо осветителни тяло Husk. Всички интериорни елементи са добре подбрани и тяхното съчетание предразполага за една приятна почивка.

3. Техникоикономическа част

Площ на имота: 18858 м2

ЗП тенис комплекс: 1116 м2
РЗП тенис комплекс: 2545 м2
Застроен обем тенис комплекс: 9614 м3

ЗП басейн: 652 м2
РЗП басейн 652 м2
Застроен обем басейн: 5789 м3

Къщи:
ЗП къща, А: 107 м2
РЗП къща, А 107 м2
Застроен обем къща, А: 413 м3

ЗП къща Б: 116 м2
РЗП къща Б: 116 м2
Застроен обем къща Б: 447 м3

ЗП къща В: 116 м2
РЗП къща В: 206 м2
Застроен обем къща В: 578 м3

Общо за къщите:

ЗП къщи: 1249 м2
РЗП къщи: 1609 м2
Застроен обем къщи: 5339 м3

Показатели общо за обекта:

Площ на имота: 18858 м2
ЗП : 3270 м2
РЗП : 5100 м2
Застроен обем : 21808 м3
Плътност на застрояване: 30%
Кинт: 0,4

Озеленяване: 60%

арх. Яна Маринова

Специалност: Архитектура
Университет: „УАСГ“
Година на завършване: 2015