Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Наградата Прицкер за 2015г. за цялостен принос към архитектурата

Немският архитект Фрай Ото е носителят на наградата „Прицкер“ за 2015г. за цялостен принос към архитектурата. Тя се присъжда от едноименната американска фондация и е смятана за толкова престижна, че специалистите често я наричат „архитектурен оскар“ или „Нобелова награда в архитектурата“.

Ото почина в понеделник на 89 години, а журито обяви тазгодишния носител във вторник, но според фондацията той е бил уведомен за високата чест.

Той е роден през 1925г., учи архитектура в Берлин, после е пленен по време на Втората световна война и след това продължава обучението си във Франция и САЩ.

Едно от произведенията му – японският павилион за световното изложение в Хановер през 2000г., е съвместно дело с японеца Шигеру Бан, който получи „Прицкер“ през миналата година.

Германец е отличен с архитектурния "Оскар" ден след смъртта си[pritzkerprize.com]

Най-известното произведение на германеца са характерните окачени покривни конструкции на олимпийския стадион в Мюнхен. Съоръжението приюти олимпиадата от 1972г. и мачове от световното първенство по футбол през 1974г., но и остана трагично свързано с избиването на израелски олимпийци от палестински терористи.

„Кариерата на Фрай Ото е пример за поколения архитекти и влиянието му ще се усеща още дълго“, коментира Том Прицкер, председател на фондацията. „Новината за смъртта му е много тъжна и уникална за историята на наградата. Благодарни сме, че журито му я присъди приживе.“

Германец е отличен с архитектурния "Оскар" ден след смъртта си[pritzkerprize.com]

Ото успя и да коментира решението с думите, че „не съм направил нищо, за да заслужа тази награда“. „Желанието ми бе да създам нов тип сгради, които да помогнат на бедните, особено след природни бедствия и катастрофи. Какво ще промени тази награда? Аз просто ще продължа да правя това, което винаги съм правил.“

Журито обяснява в решението си, че германецът е бил също така и забележителен преподавател и един от първите, прокарали модерни леки конструкции с универсална употреба. „Той вярваше в създаването на ефективни материали, в отговорната им употреба и в това, че архитектурата трябва да има минимално въздействие върху околната среда.“

Германец е отличен с архитектурния "Оскар" ден след смъртта си [pritzkerprize.com]

Част от идеите си Ото черпи от посещенията си в архитектурните студия в САЩ, включително на такива имена като Ричард Нютра, Чарлс и Рей Иймс и Франк Лойд Райт.

Източник на информация: www.dnevnik.bg