Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Реконструкцията на сградата на Военното НДК може да започне до седмици

Петко Петков, зам.-министър на правосъдието:

– Г-н Петков, защо ремонтът на Военното НДК закъсня с почти 2 г.?

– Заради нерешените авторски права върху архитектурния проект. Непонятно защо, още през 2004 г., когато МО сключва договор с фирма “Мактер консулт” ЕООД за проектиране на сградата, не уговаря прехвърлянето на авторските права. По тази причина, когато бе предприето препроектиране на сградата, което в случая е наложително, защото тя не е строена с тази цел, “Мактер консулт” заведе два иска за общо 1,234 млн. лв. за вреди срещу правосъдното министерство, както и иск срещу новия изпълнител за 617 хил. лв.

Водихме продължителни преговори с арх. Бакалов, който държи авторските права чрез “Мактер консулт”. На 11 март 2015 г. сключихме договор с него, по силата на който авторските права върху архитектурния проект се придобиват от Министерството на правосъдието в пълен обем и завинаги срещу сумата от 80 хил. лв. без ДДС, като “Мактер консулт” ще направи отказ и от заведените искове срещу министерството и срещу новоизбрания изпълнител. Тези пари ще бъдат платени от сумата, която Министерският съвет гласува за реконструкцията на сградата в сряда. От бюджета на Министерството на правосъдието няма да излезе нито лев извън първоначално предвидените за реконструкцията на сградата.

– Това ли е причината, поради която няколко пъти е било отказвано разрешение за строеж?

– Да. Заради неуредените авторски права ни беше отказано разрешение за строеж както от закритото Министерство на инвестиционното проектиране, така и от дирекция “Архитектура и градоустройство” към Столичната община. Сега, след като проблемът с авторските права е решен, има одобрен проект за реконструкция и парите са осигурени, се надявам до няколко седмици строителните работи да започнат.

– Правителството обаче отпусна сума, която е изчислена след огледа на сградата преди 2 години. Оттогава състоянието доста се е влошило. Има ли опасност заради недостиг на пари и сега сградата да не бъде завършена?

– Действително имаме информация, че през двете години, докато е траел спорът, състоянието на сградата се е влошило сериозно. Законът за обществените поръчки е предвидил механизъм, по който, при възникване на непредвидени обстоятелства, водещи до необходимостта от допълнителни ремонтни дейности, да се открие допълнителна процедура.

Източник на информация: Вестник 24 часа