Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Кристо представи „Плаващите кейове“- най-големия си проект от 10 години насам

Световно известният художник  Христо Явашев-Кристо представи  „Плаващите кейове“, първия си голям проект от 10 години насам. Той ще бъде осъществен през месец юни във водите на италианското езеро Изео в Ломбардия, на 100 километра източно от Милано.

Временна платформа, съставена от 200 хил. пластмасови плочи и опакована с около 70 хил. кв. м. блещукаща жълта материя, ще се простре между градчето Сулцано и островите Монте Исола и Сан Паоло.

Въпреки че едва ще се надига над водата, 3-километровата инсталация ще бъде достъпна за пешеходци, а от сушата и околните планини отблясъците й ще напомнят движението на вълните. Мястото е избрано така, че околните върхове да предлагат цялостен поглед към „Плаващите кейове“.

Кристо представи "Плаващите кейове", най-големия си проект от 10 години насамФотограф: Кристо[christojeanneclaude.net/]

С жълта материя ще бъдат опаковани и някои пешеходни улици в градчетата.

Това е най-големият проект, осъществен от Кристо след „Вратите“ в Сентръл Парк от 2005 г. и първото му произведение в Италия от 40 години насам. „Плаващите кейове“ ще останат в езерото за 16 дни, след което всички материали ще бъдат рециклирани, съобщава екипът на художника.

Проектът, както и другите намеси на Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2005 г., е финансиран изцяло от собствени средства.

На 13 юни най-известният художник от български произход навършва 80 г.

Кристо представи "Плаващите кейове", най-големия си проект от 10 години насам
Източник на информация:www.dnevnik.bg