Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Да ремонтираме София с кубчета „Лего“

Рушащи се сгради, разградени дворове и „пачуърк“ настилки, които често се сменят по няколко пъти в рамките на десетина метра – София би следвало да е рай за Ян Форман, който посещава различни градове и „ремонтира“ дупките в обществени сгради с… кубчета „Лего“. Германецът е един от гостите на предстоящото издание на ДОМА арт фест „Нордика“  между 28 май и 20 юни, в което над 40 артисти ще направят намеси в ключови столични градски пространства.

Логиката зад глобалния проект Dispatchwork на Форман, разбира се, не е ремонтна, а игрова, и освен разнообразяването на сиви и монотонни сгради цели да сближи виртуално различни точки по света със своите лего следи. Над 60 града досега са включени в онлайн картата на Dispatchwork.

За разлика от известния си колега Space Invader (артистът, който оставя керамични мозайки с извънземните от едноименната компютърна игра из градовете) Форман не е анонимен и отдава „патента“ си на всеки, който желае да се включи в запълването на дупки, стига да не е върху частна собственост. В София то ще започне на 5 юни, а местата ще бъдат обявени на сайта на фестивала www.domaartfest.com и „Фейсбук“ страницата на събитието.

В продължение на месец ДОМА „Нордика“ също ще обедини различни места в София в една карта:
празните складови пространства и бивш хладилен завод МРАЗ на ул. „Индустриална“ 11, галерия Underground във Фабриката, подземията на Сердика на бул. „Мария Луиза“ 16, „Склада“, Suspacious, Vivacom Art Hall, „Мозей“, галерия „Кредо Бонум“, Дом на киното, Университета и други пространства. За първи път фестивалът ще стъпи и в Пловдив – в мястото за срещи и разговори artnewscafe.

Графичен и интериорен дизайн, кино, фотография, лекции и срещи с артисти ще са част от ДОМА арт, която тази година представя културата на скандинавския Север. Сред първите обявени гости беше стилистката на Бьорк, която прави скулптури от коса. Програмата, все още в развитие, поетапно излиза на сайта на фестивала.

Източник на инфор,ация:www.dnevnik.bg