Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Международният студентски конкурс „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща”

51 студентски екипа от 20 държави взеха участие във финала на 11-ти Международен конкурс за студенти по архитектура „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща”, проведен в периода между 27-ми и 30-ти Май 2015г. в гр. Астана, Казахстан на тема: „Жилищна архитектура в студен климат”.
Събитието е доказано най-мащабният световен форум за пасивна и комфортна архитектура с презентации пред жури, благодарение на общо над 3000 посетители от 29 националности на лекционния курс; 1300 регистрирани участника от 90 университета в 20 държави и 200 проекта, представени от над 500 участника в националните финали на конкурса, проведени в следните държави: Беларус, Белгия, България, Естония, Испания, Казахстан, Киргизстан, Латвия, Обединено Кралство, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия.
Представянето на студентските екипи се проведе на 28-ми май в основната зала на университет „Назарбаев”, разположен непосредствено срещу новостроящия се комплекс за провеждане на международното изложение „Астана: ЕКСПО 2017 – Енергия на бъдещето”. Задачата в настоящото издание на конкурса се състоеше в създаване на визия за жилищен квартал в рамките на ЕКСПО-то, отговарящ на критериите за пасивна архитектура, Сен-Гобен Мулти-Комфорт и особеностите на местния екстремен климат и културно-социалния контекст.

Международно жури в 8-членен състав:
– Зауре Айтайева – управител архитектурен отдел към „Национална Компания Астана ЕКСПО-2017”, Казахстан
– Роланд Матцих – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, „РМП Архитекти”, Германия
– Славомир Шпунар –директор „Международен маркетинг” към „Сен-Гобен Констракшън Продъктс” , Франция
– Лийф Андерсон – международен директор отдел „Иновации” към „Сен-Гобен Изовер”, Франция
– Телман Тъшканбаев – архитект, „Строй-Лоджистик”, Казахстан
– Йерлан Сакипов – архитект, „Архипелаг”, Казахстан
– Жомарт Мусайев – архитект, „Тетраедър”, Казахстан
– Юри Смирнов – архитект, „Студио ЕйСиСи Дизайн”, Киргизстан

отличи най-добрите проекти и връчи следните призове:
– нововъведената награда на публиката и парична сума в размер на 500 евро за проект No1 от Полша, спечелил вота на участниците;
– 3 специални награди и парична сума от 500 евро за три екипа представляващи съответно: Турция (проект No2), Словакия (проект No1) и Чехия (проект No2);
– Трето място и парична сума от 750 евро за проект No2 от Румъния;
– Второ място и парична сума от 1000 евро за проект No1 от Франция;
– Първо място и парична сума от 1500 евро за проект No1 от Казахстан.

Три проекта представиха България в международния етап на надпреварата. Участието в конкурса обогатява участниците с архитектурен и презентационен опит и програма, включваща организирана обиколка из забележителностите в Астана и множество възможности за социална комуникация между студенти, преподаватели, организатори и жури и др.
В „Деня на преподавателите” и официалната заключителна церемония беше обявена информация за предстоящото 12-то издание на конкурса, който ще се проведе в Беларус и темата ще бъде ориентирана към модулна жилищна архитектура в гр. Брест. Конкурсното задание ще бъде обявено официално в началото на следващата учебна година.

Организаторите на 11-то издание на конкурса благодарят на всички участници в конкурса.

Официална интернет страница на конкурса: http://www.isover-students.com
Фейсбук страница на конкурса с наградените проекти:https://www.facebook.com/Isover.Architectural.Contest.Bulga…