Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Временно нова визия ще има голямата чешма в Самоков

Голямата чешма се преобразява в Къща на водата по идея на Христо Гелов

Голямата чешма в Самоков ще има нова визия в рамките на седмицата преди празника на Самоков. Тя ще се превърне в Kъща на водата. Тази нестандартна и иновативна идея принадлежи на твореца Христо Гелов, който е част от Международния симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2015., който се случва в Зографската къща в града. Голямата чешма за известно време ще придобие друг облик,който няма да наруши нейната функционалност и архитектура, а цели акцентиране върху живителната течност, идваща от нея.

Христо Гелов е българин, роден във Велико Търново, който от дълги години се реализира като творец извън пределите на родината си, тръгнал първоначално към Канада, но озовал се случайно или не в Испания. И остава там. В родното Велико Търново завършва Факултет по изобразителни изкуства, следва  „Стенопис” в Националната художествена академия и „Графични технологии” в Universidad de Complutense, Мадрид. След 20-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, неговото творческо търсене се разгръща в новите медии на визуалната комуникация. През 2012 година Гелов създава творческия колектив Оpen street art за Urban and Action art в Мадрид. Лауреат е на голямата награда в състезанието McLauren Wall – to – Wall в Монреал през изминалата година. Чрез експерименталното си видео, показващо геометрични форми, които танцуват под аранжимента на дигитални звуци, Гелов е предложил оригинална перспектива за еволюцията на арт медиите и връзката им с новите технологии. Днес той е в Самоков, за да реализира поредната си идея. Фокусът е Голямата чешма. А резултатът ще е налице съвсем скоро.

„След дългия ми опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и 20–те години стаж, прекарани в телевизонния бранш реших, че творецът в мен не спи и трябва да се занимавам и с други неща, за да знам, че съм опитал и да не съжалявам един ден. Така оставих всичко и от 4 години се реализирам активно в различни арт инициативи. Както повечето артисти, така и аз, черпя идеи от житейския си опит. Разбира се, дългите години работа с компютър и дизайн ми помагат изключително във визуализацията и съкращават значително времето за изпълнението на каквато и да било задача”, споделя Христо Гелов.

Поканата за участието идва от „двигателя” на Симпозиума Радостина Доганова, с която ги свързва творческия им път и е запозната в детайли с дейността на Гелов. „Първоначално, когато разбрах че симпозиумът е по живопис и скулптура си помислих, че аз нямам какво да допринеса. Но Радостина ме убеди и ето ме сега тук. Избрах градското пространство, независимо, че темата е свързана с човека и природата. За първи път посещавам Самоков. Преди да дойда прочетох доста неща за града, за да се запозная с мястото. Грабна ме Голямата чешма, която ми попадна като снимка. И когато дойдох в Самоков, исках да я видя. Видях я през деня и как е осветена вечер. Тази чешма е жива, направи ми силно впечатление как млади хора спират и с шишета си пълнят вода от нея. Грабна ме архитектурата и начинът, по който е направен покривът. Аз не съм виждал друга такава чешма. Така стигнах до идеята да се подсили значението на водата. Представих си я като Къща на водата. Посвещавам цялата инсталация на водата.
Водата е енергия, разбрах и за самоковите, които също са се задвижвали с вода. И така се изчисти и концепцията ми да направя един вид стилизация на водата чрез чучури. Те да бъдат повтарящ се мотив. Като цялата чешма да заприлича на един син прозрачен куб”, обяснява идеята си Христо Гелов.

За целта творецът се е насочил към нетъкан текстил в син цвят, от който да направи еднакви ивици, около 90 на брой, напомнящи чучури. Те ще бъдат захванати за покривната конструкция, опасващи цялата чешма. По този начин ще се даде воля на въображението на всички, които минават покрай символа на града, сякаш водата пада от всички страни на чешмата. Като Голямата чешма ще може да се ползва, няма да се нарушава формата й. Предвижда се временната инсталация да бъде готова още този понеделник и да остане в рамките на празника на града като подарък за всички самоковци и гости на Самоков – един различен поглед над един познат символ.

Източник на информация: samokov365.com