Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Храмът в Палмира- взривен в името на НИЩОТО

След противоречиви съобщения за състоянието на Храма на Бел – най-голямата сграда, съхранила се от античността в района на сирийския град Палмира, ООН разпространи спътникови снимки, които не оставят никакво съмнение – комплексът на почти 2000 години е изравнен със земята.

31ago2015---imagens-de-satelite-confirmam-que-o-templo-de-bel-o-mais-importante-do-sitio-arqueologico-da-cidade-de-palmira-na-siria-foi-destruido-pelo-estado-islamico-afirmou-a-onu-nesta-1441061580518_956x500Сателитните снимки ПРЕДИ и СЕГА

„Ройтерс“ разпространи свои архивни снимки на древния паметник, който след експлозията, подготвена и извършена от джихадисти на групировката ”Ислямска държава”, вечe e изравнен със земята. Бунтовниците поеха контрола над Палмира през май тази година.

„Това е тотално разрушение. Тухлите и колоните са на земята“, казва жител на Палмира пред „Асошиейтед прес“. „Експлозията можеше да се чуе и от глухите“, подчертава той и допълва, че само една стена от стените на храма е останала.

Заедно с храма в ливанския град Баалбек това бе най-известният древен обект в района.

Палмира бе едно от най-посещаваните от хиляди туристи места в Сирия, преди да избухне гражданската война.

Гръцкото му име Palmyra (Παλμυρα) е превод от арамейското Tadmor, което означава палма. Палмира е наричана „невестата на пустинята“.

Възниква през Второто хилядолетие пр.н.е. През 1-3 век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен от римляните през 273 г. В миналото е важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Храмът Бел е бил построен в чест на боговете от Палмира . След като унищожиха храма Баалшамит, екстремистите от „Ислямска държава“ публикуваха онлайн снимки от взрива. Би Би Си отбелязва, че за тях всеки обект, който внушава съществуването на други богове, представлява светотатство и идолопоклонничество.

Античният град е бил ключов културен център и част от световното културно наследство на Юнеско. Но за да се спре човешкото безумие  към разруха е необходимо ЕДИНСТВО и ОСЪЗНАТОСТ, какви явно още не сме готови да проявим.

Още едно мнение на ливанската археоложка Джоан Фаршакх по темата можете да прочетете на този ЛИНК.