Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

МУЗЕЙКО – най-големият детски научен център в Източна Европа

Ако трябва да опишем Музейко с езика на едно дете, историята би звучала така: “Музейко е бил на много места. Вече е забравил къде е роден. Обаче докато е обикалял света, си е събирал разни неща. И най-накрая е намерил място, където да ги подреди, и го е превърнал в своя дом.” Мястото, което Музейко превръща в свой дом, е България. Описан с думите на пораснал, този дом е “най-големият детски научен център в Източна Европа, създаден по най-високи световни стандарти в изграждането на детски музеи – места, на които децата учат, докато играят.”

Музейко е проект на фондация “Америка за България”, като стойността на инвестицията е 21 милиона лева и се разпростира върху разгърната площ от 3500 кв.м., 2000 кв.м. от които – пространство за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства, и да подпомагат по увлекателно-игрови начин желанието на малките да учат. Създаден за основна аудитория от деца между 6 и 10 години.

Концепцията за сградата на детския научен център – екстериор и интериор, е разработена от Lee Skolnick and Design Partnership (Лий Сколник, skolnick.com), американска архитектурна компания, специализирана в създаването на музеи. Сред най-известните им проекти за музейни пространства са Детският музей в Манхатън, Детският музей в Маями, Детският музей в Делауеър, Американският музей по естествознание, Академията на науките в Чикаго, Музеят на изкуствата Рубин в Ню Йорк.  “А и А Архитекти”  са българските партньори на LHSA+DP, ръководили всички фази на проектирането и осъществяващи авторски надзор по време на строителството.

Интересна част от проекта е уникалната фасада на Музейко с т.нар. “малки планини” – три пластични обема с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти дърворезба, шевица и рисувана керамика. Сградата е проектирана в съответсвие със стандарта Leed Gold и включва редица зелени технологии за производство и съхранение на енергия, с ниски експлоатационни разходи и високо качество на вложените материали и системи. Пространството около Музейко e парк с богато озеленяване и много детски забавления на открито.

Смислов и физически център в интериора на Музейко е неговото “великанско” Дърво -огромна конструкция, която свързва най-ниската с най-висока точка в Музейко, но също Праисторията с Космоса, миналото с бъдещето.

Около Дървото, интериорът на Музейко e разделен на епохи – Минало, Настояще и Бъдеще. Във всяка епоха, чрез демонстрации и интерактивни игри  присъства най-интересното от нейните науки – археология и геология в миналото, природа и архитектура в настоящето, космически изследвания, енергия и комуникации в бъдещето.

Официален сайт на музея: muzeiko.com

Работно време
Вторник – Неделя
10:00 – 18:00ч.

Интервю с арх. Николай Трайков, мениджър проектиране и строителство във фондация „Америка за България“, и арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ можете да прочетете на следния ЛИНК