Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Догодина започва изграждането на варненската библиотека

Започва изработването на технически проект за сграда на варненската библиотека. При максимално бързото му приключване реалният строеж може да стартира следващата година. Това каза кметът Иван Портних при награждаването на холандския екип, спечелил международния конкурс за идеен проект за сграда на библиотеката, който бе обявен от Община Варна.
На международния конкурс за проект на сграда за регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ се явиха около 450 участници от цял свят. Общо 370 проекта в крайна сметка бяха допуснати до конкурса, сред който този на победилия екип от холандското архитектурно студио Architects for urbanity.

Портних връчи на четиримата млади архитекти възлагането на техническия проект, който предстои да изготвят.

Строителството на новата варненска библиотека ще струва около 35 милиона лева. Градежът се предвижда да продължи около 4 години. Финансиране ще се търси от европейски програми в комбинация с бюджетни средства.

„След завършването му може да се пристъпи реално към изграждането на библиотеката. Тя няма да е само място, където да бъдат съхранявани книги. Това ще е място с ежедневен социален и културен живот. Ще бъде сърцето на града, което ще пулсира с много сериозен ритъм.“, каза Портних.

„Преди една година, когато на рождения ден на библиотеката кметът каза, че предстои да се построи сграда и започват реални стъпки за това, ние подходихме скептично. Месеци по-късно обаче това действително е факт. В 133-годишната си история варненската библиотека никога е нямала собствена самостоятелна сграда. Построяването на зданието ще бъде събитие не само за Варна, а и за страната. Последната строена библиотека е от 1989 година в Смолян. Новата сграда ще се превърне в културен хъб за града, които ще събира различни хора и поколения с любов към книгата.“, заяви директорът на варненската библиотека Емилия Милкова.

Проектантите споделиха, че са впечатлени от цялото задание на конкурса и организацията. В началото задачата е била сериозно предизвикателство за тях. Работили са за това да създадат не само библиотека, а и сграда за богат обществен живот. Екипът връчи на кмета на Варна макет на библиотеката, която са проектирали.

Източник на информация:www.moreto.net