Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Фотограф изследва забравени модернистичните идеи реализирани в Париж

В периода от 1950 до 1980 г., Париж процъфтява. Външната миграция и урбанизация на града предизвиква огромен скок в броя на населението и криза за жилища. Решението на проблема идва с огромни жилищни проекти и така през този период масивни, модернистични и наистина доста уникални имоти се появяват в града – в стремежа към постигане на нов начин на живот.

Само няколко десетилетия по-късно тези извисяващи се сгради изглеждат запуснати и забравени. Често заклеймени от медиите,те остават предимно населени от „градски ветерани“, т.е. от хората които са заживяли в тях от самото им създаване, тъй като по-младото поколение предпочитат по-съвременен град за живеене.

От 2011 г. местният фотограф Laurent Kronental, очарован от амбициозните и модернистичните реализирани проекти, известни като „Гигантските ансамбли“, той е разработил „Souvenir d’ООН Futur“, поредица от  фотографии, документиращи тези пренебрегвани общности , които той нарича „поезия на стареене на средата“. Той също така изследва идеята за  дизайн утопия, чрез съзнателно предаване на впечатлението за градове, които са били оставени почти празни.