Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Международна VELUX награда за студенти по архитектура

Новото издание на конкурса вече е отворено за регистрация

Новото издание на конкурса на VELUX IVA 2016 (International VELUX Award 2016) вече е отворено за регистрация. Престижната международна награда щза седми път ще вдъхнови студенти по архитектура да развихрят въображението си по темата за естествената дневна светлина в архитектурата.

В конкурса могат да участват студетнти от цял свят – индисидуално или в екипи.

Ще се радваме да видим екипи от студенти, специализирани в различни области – инженери, дизайнери, ландшафтни архитекти. Всеки студент или екип от студенти трябва да се регистрира на iva.velux.com, за да участва, и трябва да бъде подкрепен и одобрен от преподавател от ВУЗ по архитектура.

IVA се присъжда през две години. От първото си издание през 2004 г. насам, наградата се е превърнала във вероятно най-големият конкурс по рода си за архитектите, които ще градят сградите на бъдещето. В последните 6 издания са участвали около 5000 студенти от над 80 държави и са публикували почти 4000 проекта на тема „Светлината на бъдещето“.

До момента вече има над 5000 студенти от 97 страни, включително от България,  регистрирали се за участие! Интересът е много голям, както и конкуренцията!

 

Български студенти спечелиха две награди от IVA 2014

Трима победители и девет отличия бяха обявени на събитието по награждаване на Международната VELUX награда 2014 (International VELUX Award 2014). Два български екипа от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София бяха отличени с трета награда и с почетно отличие.Проектът спечелил 3-то място – „Светлината на Надеждата“ (“Light of Hope”) цели да даде лъч надежда и светлина на милиони хора живеещи в бежански лагери по света. Журито сметна, че проектът е едновременно икономичен, практически възможен и изразяващ искрената социална ангажираност на създалия го екип от четирима студенти – Снежина Алексиева, Женя Атанасова, Цветомира Иванова, Павел Цочев под ръководството на преподавателя Пламен Братков от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София България.
Идеята зад „Светлина на надеждата“ се оформяла в екипа известно време, преди да решат да участват в международния конкурс на VELUX.Проектът от България, получил почетно отличие, се нарича „Подводни светлини“ (“Div-ing Lights”) и също е на студенти от УАСГ – Владимир Кръстев и Стойчо Стоев, с ръководител Цветомир Джерманов. Това е огромен успех за българските студенти, предвид силната конкуренция на множеството участници от престижни университети в цял свят. Общо 11 проекта от България бяха приети за разглеждане от журито, представени от отбори от УАСГ и НБУ.