Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Жива верига спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Близо петдесет души се хванаха за ръце и застанаха в жива верига пред полуразрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“ в Пловдив. 100-годишната сграда е почти съборена в неделя 6 март. Сред протестиращите застанаха шефовете на общинската фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и Валери Кьорленски, както и местният ръководител на „Че Гевара“ Павел Иванов. „Безобразие, не мога да повярвам, че това се случва“, заяви Асен Асенов от платформа „Едно“ и нарече събарянето на 4-етажната сграда престъпление. „Кой е издал разрешението? Дори и това да е станало по времето на бившия кмет Славчо Атанасов, оттогава са минали пет години и е можело да бъде коригирано“, отсече Асенов.

Унищожени са и стенописите на българския художник Вълчан Петров. Самият той пристигна на мястото на събитието с каталог в ръка, за да покаже сцените, които е измайсторил през 1985 г. Те са били в приземния етаж, където се е намирала аптеката. „Показваха развитието на фармацията и медицината от античността до наши дни. Можеха да ги свалят и експонират на друго място, а не да ги разрушават. Не случайно избраха неделния почивен ден да пратят багерите. Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи“, каза Петров.

Художникът Вълчан Петров се покатери върху руините, за да види до колко са унищожени стенописите.

Сградата е част от проекта „Тютюневият град“, с който Пловдив спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. Говори се, че на нейно място ще бъде вдигнат луксозен хотел. „Европейците не се интересуват от модерни сгради, а от старини“, заяви общественичката Пенка Калинкова. Според арх. Виолета Раева, която дълги години представляваше института за паметници на културата в Пловдив, въпросният тютюнев склад е бил в процедура да бъде обявен за паметник. „Още през 1985 г. сградата е била декларирана, но по погрешка за паметник е вписан съседен имот. Това в общината го знаеха“, каза Раева. Тя обаче уточни, че тютюневият склад на ул. „Одрин“ все още не е паметник на културата.

Сградата, чието събаряне разгневи част от пловдивската общественост, е строена през 20-те години на миналия век. Тя е била на „Ориент табако“. Проектирана е от първите български архитекти, завършили на Запад. Двете й кули са съборени, както и част от конструкцията. В момента стърчат опасно едни дървени греди. „Вече нищо не може да се направи. Тя е унищожена“, казва Пенка Калинкова. Имотът е бил в активите на „Пловдив БТ“. През 2005 г. е продаден на „Одрин 8“ ООД, а след това е преминала в ръцете на италиански инвеститор.

Вълчан Петров показва каталог с унищожения стенопис

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски обяви, че общината е спряла събарянето и започва проверка на всички документи на този имот. „Не зная какво ще се строи тук, нямам представа кой е дал разрешение за бутане, не зная коя е фирмата, която е предприела това“, каза заместникът на Иван Тотев.

Част от протестиращите взеха парчета тухли от съборения тютюнев склад и пристигнаха пред сградата на пловдивската община. Те редят отломките пред градската управа.

Източник на информация: 24chasa.bg

Снимков материал: Наташа Манева

Автор: Радко Паунов