Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

STARH е победител в архитектурен конкурс за жилищен комлпекс на ул. „Акад. Андрей Сахаров“, гр. Варна

Разработката предлага сгради с висококачествен дизайн, добре решен ландшафт, удобна инфраструктурна комуникация и комфорт на обитаване.

Четири водещи архитектурни студиа се състезаваха в конкурс за идейни концепции, но инвестиционната компания „Мавели“ АД избра проекта на STARH Stanislavov architects с водещ архитект Светослав Станиславов.

Честито на екипа!

арх. Светослав Станиславов
арх. Радостина Петкова-Стоянова
инж. Ива Костова
инж. Георги Пасев
арх. Христо Чернаев
арх. Димитър Кацаров
арх. Симеон Симеонов
арх. Христо Душев

Меандърът е разпространен в древността геометричен орнамент във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл и многократно повтарящи се в ред. Абстрактен в същността си, орнаментът придава характерен геометричен акцент и въздействие. Той символизира законите на природата, нейната цикличност и възпроизводство. Меандърът стои еднакво добре в графичен и пластичен (триизмерен) вид.
Името „Mеандър“ произлиза от античното наименование на реката Меандро, чието речно корито представлява поредица безкрайни витиевати завои. Меандърът е елемент, който се използва периодично през епохите – през римската, византийската, класицизма, викторианската, Ар деко.

Вдъхновени от силното въздействие на Меанадъра, проектирахме разпознаваем и запомнящ се жилищен комплекс, подчинен на яснотата и чистотата на геометричната форма. Ситуирахме шест едносекционни жилищни модула така, че всички апартаменти да имат благоприятно изложение. Само 18% от фасадните стени са изложени на север. Всяко друго градоустройствено решение би увеличало многократно процента на жилищата със северно, североизточно и северозападно изложение.
Създадохме съвременен архитектурен ансамбъл от шест сгради, обединени в богата паркова среда с добре обмислена и организирана инфраструктура. Декоративната водна площ в центъра на композицията не е случайна, а продължение на идеята за уникалния природен феномен – Меандър, който пресъздадохме и в планировката на комплекса.