Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Landscape Architecture Week 2016

До 8 април може да участвате в работилници и да поговорите по теми, свързани с ландшафтната архитектура, екологията и опазването на околната среда.

Седмицата на ландшафтната архитектура се организира от студенти по специалността със съдействието на Лесотехническия университет и се провежда паралелно със Седмицата на гората. Целта на Landscape Architecture Week 2016 е да се отбележи важната роля, която заема ландшафтната архитектура при проектирането и изграждането на нашите населени места, зони за труд, обитаване и отдих.

Откриването на Landscape Architecture Week 2016 е в понеделник, 4 април, от 10.00 часа. То ще бъде съпроводено с изложба на проекти от конкурси за дървесен вид на годината, каза за citybuild.bg главният организатор ланд. арх. Йоан Земярски. Дейността на Съюза на ландшафтните архитекти ще представи ланд. арх. Веси Калайкова, а за алтернативнитедейности, с които може да се занимава един ландшафтен архитект, включително градинско и парково осветление, ще разкаже ланд. арх. Александър Пипков.

 01
Работилницата „Да направим кокедама“ ще се проведе от 13.00 часа. Тя ще бъде водена от ланд. арх. Йоан Земярски.
 02
Същия ден ще се проведе и Работилница „Зелено преминаване през околовръстното шосе“ – но от 15.30 часа. От Група Град ще представят на студентите проблемни зони, върху които да работят. Ще бъдат показани и добри примери по света.
 03
Във вторник, 5 април, заедно с ПОдЛЕЗНО ще бъде засегната темата „Град-общество“ – за участието ни в изграждането на облика на градовете. Във втория ден на LAW 2016 ще може да поговорите за общинските терени и паркове и тяхното развитие – с представител на „Градско земеделие – София“. За различни аспекти на ландшафтната архитектура по света ще разкаже ланд. арх. Велислава Велчева, а от инициативата Спаси София ще ви запознаят с проекти, свързани с развитието на столицата и ще ви споделят защо гражданите са движещата сила за това.

Конкурсът-работилница „Цветна композиция“ ще се проведе от 14:00 часа. Подгответе инструментите (линийка, молив HB, пергел, кривка, гумичка, цветни моливчета, джобен атлас и т.н.) и вдъхновение, за да сътворите най-хубавия си проект за пролетно и лятно зацветяване.

 04
Утопия или реалност е София като зелена столица? За това може да дискутирате във вторник отново с Група Град, а за възможните сфери на дейност на ландшафтния архитект ще разкажат от декоративен разсадник.

Сряда. 6 април. Ако ви интересуват бегониите – видове, сортове, отглеждане, щамбови форми и присадки, за тях ще ви разкаже ланд. арх. Максим Петков. В този ден от ландшафтната седмица  ще разберете повече от инж. Трифон Трифонов за стандартите в производството и търговията на декоративни растения в България, а Ахмад Ал Мад /УАСГ/ ще представи своята ANTIROOM II – конструкция, плаваща свободно в морето, получила световен отзвук, и ще разкаже за опита си с работата със студенти извън България.

Отново в сряда за концептуална архитектура ще говори арх. Павел Янев. С него може да обсъдите връзката между външно и вътрешно пространство, влиянието помежду им и търсенето на симбиоза между тях. Ваня Ратарова-Георгиева, завършила екология в Лесотехническия университет, ще разкаже за специализацията си в Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU) – един от най-големите институти в Европа, който популяризира проекти за околната среда. В сряда ще разберете ирезултатите от Работилницата „Зелено преминаване през околовръстното шосе“.

В четвъртък, 7 април, от ланд. арх. Анна-Мария Симеонова ще научите каква е ползата за ландшафтните архитекти да работят с Географска информационна система /ГИС/. Ланд. арх. Деян Танев ще представи няколко интересни ситуации от своята практика.

 05
 За компютърната графика в ландшафтната архитуктура ще разкаже ланд. арх. Стоян Начев. По темата „Да създадеш усещане за природа“ ще говори ланд. арх. Иван Мустаков. Четвъртият ден от Landscape Architecture Week 2016 ще завърши с обявяването на резултатите отконкурса Промяната, която искаш„.
 06
На 7 април се пригответе и за парти.

В петък, 8 април, ви очаква разговор с арх. Петя Донева от „Велоеволюция“ за комбинациите между градското озеленяване и велосипедната инфраструктура. За „Зелените проекти, вписани в градската среда, като инсталации, градско пчеларство и компостиране, ще говори Генади Кондарев от „За Земята“. За параметричното програмиране и дизайнще разкаже ланд. арх. Александър Петров, а за платформата „Зеленият град“ – ланд. арх. Татяна Бояджиева.

07
С прожекция на филма GREEN DREAM наМая Йоцова завършва петъчният ден от седмицата. Филмът засяга темата за междублоковите пространства и изоставените градинки, зелените площи в Канада и пространствата с подивяла растителност в София.

В събота, 9 април, Landscape Architecture Week 2016 завършва спочистване на градинка към Детско отделение по кардиология към Национална кардиологична болница в жк Илинден по инициатива на Асоциация „Детско сърце“.

Вижте цялата програма на Landscape Architecture Week 2016.

Източник на информация: http://citybuild.bg/