Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Здравко Здравков е новият главен архитект на София

Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършва архитектура във ВИАС през 1997 г. Опитът му в администрацията започва с община Плевен. Там е бил шеф на сектор “Градоустройство” по време на управлението на Найден Зеленогорски, който сега е съпредседател на ПГ на Реформаторския блок. (Какво казва той – виж карето горе вдясно) После 4 г. е бил главен архитект на Червен бряг. За него бившият кмет бряг Румен Пенков разказва, че е професионалист и работохолик. Тогава Здравков бил едва 30-годишен. Според Пенков София заслужавала да има такъв човек за главен архитект, защото бил стриктен и точен в спазването на законите, голям професионалист и творец, с нестандартно мислене.

Иначе от 2004 г. Здравков се занимава изцяло с частна практика. В строителния бум по негови проекти в Плевен са изградени много жилищни сгради, търговски представителства и производствени сгради. Затова не е толкова познат в София, въпреки че бюрото му има офис и в столицата. Създава го през 1997 г., а от 2015 г. Здравков е начело и на още едно.

“Обектите, проектирани от нас за последните години, надвишават като инвестиции 10 милиона евро и са знакови в редица градове на България. Бюрото има съвместни проекти с архитектурни колективи от Австрия и Словения”, пише на сайта на “Квадра 04”.

През 2011 г. Здравков печели награда в конкурса “Сграда на годината”, за автомобилния завод на “Литекс моторс” в Ловеч. Журито с шеф зам. регионалният министър Екатерина Захариева – сега министър на правосъдието, отличава проекта в категория “Производствени и логистични сгради”. Друг проект, отличен с приз за интериор, е на известен ресторант в Плевен. Наградата е от 2006 г. и е на вестник “Строителство и Градът”.

Бюрото на Здравков има реализирани проекти за 3 хотела, 45 жилищни сгради и 79 еднофамилни къщи. Той е бил част от архитектурен екип в Германия за жилищни сгради и пешеходна зона. Участвал е в проекти за жп инфраструктура у нас и в Македония. Ръководил е реконструкцията на машиностроителни предприятия “Палфингер” в Червен бряг и с. Тенево и заводи за маслодобив в Полски Тръмбеш, Кнежа и Долна Митрополия. Здравков прави и визията за реконструкцията на стадиона на “Литекс”. През 2008 г. той става първият лицензиран у нас стадион за участие в групите на Шампионска лига. Правил е и градоустройствено проучване за изграждане на специализиран комплекс на KFOR в Косово.

Oбеща еднакви правила във всички 24 столични района

София – зелен, интелигентен и съзидателен град. Град на хората и за хората с удобен и бърз обществен транспорт и енергийно ефективни сгради. Това пише в концепцията, с която кандидатства за поста. Здравков ще създаде звено за градско и пространствено планиране, което ще се занимава и с конкурсите за нова визия на различни обекти. За да улесни гражданите, той обеща еднакви правила във всички 24 района и унифициране на заявленията и документите. Архитектът залага на гъста мрежа от вътрешни открити зелени площи, малки вертикални и хоризонтални градини и стимулиране на частните инвестиции в тях.

София ще спечели с такъв главен архитект, каза инж. Огнян Цанев, зам.-кмет по строителството в Плевен в мандата на Найден Зеленогорски. Арх. Здравков е перфектен специалист – компетентен, точен, владее работата си до съвършенство. И като човек е качествен. “Здравков участваше в работата на експертния съвет по устройство на територията. Винаги се налагаше с обосновано мнение и никога не се отклони от нормата. За него – само суперлативи”, обясни Цанев.

През 2011 г. арх. Здравко Здравков печели награда “Сграда на годината” в националния конкурс за проекта на автомобилния завод на “Литекс моторс” в Ловеч.

Негово дело е проектът за реконструкция на стадиона на “Литекс”. След модернизацията през 2008 г. той става първият стадион у нас, който е лицензиран за групите на Шампионската лига.

“Арх. Здравко Здравков е безспорен професионалист и човек, с когото си заслужава да се познаваш. Честен и открит е.” Това си спомни за работата на Здравков в Плевен бившият кмет Найден Зеленогорски. Разказва, че по това време тогавашният главен архитект на града бил пред пенсия. “Надявах се Здравков да кандидатства за поста, но той пое по пътя на частната кариера. А беше моят мечтан главен архитект на Плевен. Затова смятам, че ще е истински дар за София”, каза Зеленогорски.
Източник на информация:www.24chasa.bg