Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Кристалните къщи – проект за преустройство и смяна на предназначението в Амстердам

  • Архитекти:    MVRDV, Gietermans & Van Dijk

  • Местоположение:Амстердам

  • Площ:  840.0 кв.м.

  • Година на реализация: 2016

  • Фотографи: Daria Scagliola & Stijn Brakkee, Poesia, MVRDV

  • Клиент: Warenar Real Estate Amsterdam, The Netherlands

Оригиналното архитектурно решение е по предварително задание на фирмата за недвижими имоти Warenar, която иска да преобрази улица в стар жилищен квартал в Амстердам с нови бутикови магазини. Желанието им е да се подчертае промяната на предназначението с нови модерни подходи, които да могат да се съчетаят с духа на съществуващите местни традиции. В решението на архитектите от MVRDV новата стъклена част от фасадата преминава плавно към запазените изградени от традиционни тухли жилищни части на сградата, придавайки им визуална олекотеност. Подобно архитектурно решение е безспорно приложимо и в много други сгради по света в историческите им центрове.

Стъклените тухли използвани в този проект са специално разработени за реализацията от Poesia , близо до Венеция, след задълбочена изследователска дейност.

Разработеният метод за изпълнение на тази фасада дава възможност при евентуална промяна почти на 100% отново да могат да се използват след рециклиране всички вложени материали. За слепването на тухлите е използвано и създадено специално лепило с висока прозрачност, което да запази чистотата на изпълнението. А интересен факт е, че тази стъклена конструкция има в много отношения предимства пред бетонните конструкции, например по отношение на носимоспособността.

Подобни нови задълбочени и качествено изпълнени проекти дават вдъхновяваща посока за бъдещо развитие. Дано тя продължи с бързи темпове сред повече проекти.

Подробна информация за проекта можете да прочетете на следния линк: https://www.mvrdv.nl/en/projects/crystal-houses