Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Морския терминал на Заха Хадид в Салерно бе открит

Заха Хадид Архитекти откриха първата сграда след внезапната смърт на основателката си – новият морски терминал за фериботи и пътнически лайнери в Салерно, Италия. Сградата бе открита на  25-ти април, от италианския премиер Матео Ренци, повече от 16 години след като ZHA спечели конкурса за проектирането ѝ. Тя осигурява нов терминал за местни, регионални и международни фериботи и круизни линии, което позволява още половин милион пътници да преминават през Салерно всяка година, което е част от нова, по-мащабна визия за възраждане на града на западния бряг на Италия.

Според описанието на компанията, сградата прилича на стрида с вълнообразна бетонна външна обвивка и интериор, формиран от леко наклонени рампи. „Подобно на стрида, твърдата, асиметрична обвивка на терминала защитава по-меките елемenти вътре за комфорт и защита на пътниците от силното средиземноморско слънце по време на активния туристически сезон“ – казват от студиото. Постройката се състои от три части, предвидени от проектантите като „сглобяващи“ се елементи. Едната част е за офисите на националния граничен контрол и морските линии, докато другите две са за регионалните и международните терминали.

31

2

4

5

Подове с лек наклон водят пътниците от нивото на кея до нивото за качване на големите кораби. Пътниците от регионалните линии следват директен маршрут, международните туристи минават през чек-ин към зоните за контрол.

6

Пространствата са организирани около естествени зони за посрещане, включващи ресторанти и чакални.

7

Новият терминал е – функционално и визуално, плавен преход между сушата и морето, крайбрежните формации, които са връзката между земята и водата, казват от ZHA.

8

9

Широкото остъкляване разкрива широка гледка към залива на Салерно, както и множество тераси, където пътниците могат да поемат глътка средиземноморски въздух и да се насладят на изгледа.

13

12

Новият терминал до голяма степен ще подобри достъпа на туристите и гостите на региона до известни културни забележителности, бреговата линия и природата.

10

11

През нощта, осветлението на терминала ще действа като пристанищен фар, който посреща посетителите на града.

14

Морският терминал на Салерно е един от четирите най-големи проекти, които ZHA заявиха, че ще завършат тази година, след съобщението, че фирмата планира да завърши 36 проекта, които са в процес на развитие при новината за смъртта на Заха Хадид.

Източник на информация: 1kam1.com

Снимки: Hélène Binet