Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Монументални истории

Сдружение Punct’o Ви кани да се запознаете с неподозирания мащаб на българската архитектурна дейност зад граница между 15-ти юни и 3-ти юли във VIVACOM Art Hall, етаж 2.

Изложбата “МОНУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ” представя за първи път лични разкази и архивни документи на български архитекти и инженери, работили в Африка и Близкия изток между 1960 и 1989 г. През този период в България са основани научно-технически държавни предприятия, които поставят началото на проучвателна, проектантска и строителна дейност в приятелски страни на Източния блок. Стотици архитекти и инженери реализират мащабни проекти в над 35 държави по света, голяма част от които остават емблематични здания за местните общности и досега. Във времена, когато пътуването зад граница е привилегия, те се срещат с неочаквани културни и професионални особености в страни като Либия, Нигерия, Мозамбик, Монголия и дори Виетнам. Те често описват престоя си по тези места като едни от най-вълнуващите им години.

На събитието могат да бъдат разгледани архивни и актуални фотографии на обществени сгради, проектирани и реализирани от български специалисти в Африка и Близкия изток. Студенти по архитектура от УАСГ, ВСУ “Любен Каравелов”, Нов Български Университет и Manchester School of Architecture представят и инфографики и анализ на обмена, както и 3D-принтирани макети – един съвременен поглед върху българската архитектура зад граница.

Представяйки проектите извън чистия архитектурен анализ, вярваме, че многобройните любопитни аспекти на износа на проектантска дейност биха били интересни на хора от всякакви професионални сфери.

Вход: свободен

Проектът се осъществява с подкрепата на VIVACOM и VIVACOM Art Hall, BOSCH, Регионална колегия – София област към Камара на архитектите в България, Национален дарителски фонд “13 века България” и архитектурно бюро АМФИОН.

Дигитална фабрикация: B2N и SmartFabLab
Партньори: Viscom Bulgaria, Българска история, Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, MoveBG, АДОРА, One Architecture Week, Студио Проjeктиране, САПЗАПА и ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ.
Медийни партньори: Списание 8 и uspelite.com