Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Навременната намеса на ръководството на КАБ за спасяването на чинарите в Силистра

Председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов и заместник-председателят арх. Петкана Бакалова бяха в Силистра по предложение на МРРБ и покана на регионалната колегия в града и Община Силистра. Те участваха в обществено обсъждане за съдбата на чинарите, чието премахване е част от вече одобрен проект за реконструкция на главните улици на града.

Кметът на Силистра покани на работната среща представителите на КАБ за експертиза на ландшафтното решение на проекта „Реконструкция и рехабилитация по ул. „Симеон Велики“ и пл. „Албена“.  Целта на дискусията бе да се реши какво ще се случи с 87-те съществуващи чинара и преодоляването на напрежението между проектантския екип, общината, професионалните и гражданските сдружения.

На поканата за дискусия се отзоваха редица архитекти, ландшафтни архитекти, строители, общественост и медии. Ръководителят на проектанския екип арх. Олег Николов представи проекта пред  ръководството на КАБ и останалите присътващи.

„Благодарение на арх. Петкана Бакалова, арх. Атанаска Айдемирска, колегите от Силистра, екипа на проектанта арх. Олег Николов, кмета на Силистра д-р Юлиан Найденов, Общинския съвет и гражданите, се обединихме около становището, че има техническо решение за запазването на дърветата. КАБ ще изготви задание за преработка на проекта. Това е много добър прецедент и призовавам всички регионални колегии да се обръщат към централата, ако имат нужда от помощ в решаването на проблеми по места“, каза арх. Борислав Игнатов.

Ето какво добави от мястото на събитието силистренецът Димитър Пецов:

С две думи: Чинарите се запазват! Така обобщи становището на експертния съвет, след час и половина обсъждане, архитект Борислав Игнатов – председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България на срещата, която се проведе в залата на Общинския съвет на 1-август от 15.00 часа.

Гостите от София арх. Борислав Игнатов и арх. Петкана Бакалова поискаха да се запознаят по-подробно с проекта и проведоха час и половина закрито обсъждане с местните архитекти и проектантите. Арх. Игнатов представи окончателното решение, което се оказа в полза на защитниците на чинарите. Задачата, според арх.Игнатов, оттук нататък, ще бъде да се изработи ново техническо задание за преработка на проекта от проектантския екип и има идея това да се направи още тази седмица. Арх. Петкана Бакалова го допълни, като разясни как това ще бъде осъществено с помощта на експерти. Опит за опониране, че на чертеж лесно се вземат решения, но трудно се осъществяват на място, бе направен от председателя на РК на Камара на строителите в Силистра , присъстващ в залата, но това провокира в отговор една силна реч от страна на арх. Петкана Бакалова, с която тя защити вече взетото решение:

„Тези дървета са част от живота на две поколения жители!/чинарите са засадени през 1961 г./, нещо, което несъмнено трябва да се осъзнава и цени винаги при осъществяването на такива проекти, колкото и мащабни да са те. Две поколения са израснали с тях. Те вече са част от градския културен пейзаж, те са част от една традиция и имат силно емоционално въздействие върху местните хора. И ако искаме да се развиваме и еволюираме като общество, трябва да имаме приемственост.

13669606_1199722020070156_8503887947261934418_n

Някой преди 50 години с доброто си желание ги е засадил, някой преди 100 години е построил една къща. Това е част от нашето културно наследство. Това е нещото, което получаваме от предците си. И ние, ако искаме да продължим напред, ако искаме да растем, трябва да имаме корени, а нашите корени са нашето минало. И тези дървета са част от това минало“, каза още арх. Бакалова.

Речта бе посрещната с бурно ръкопляскане от залата. Арх. Игнатов обобщи ползотворността на проведената среща и я посочи като пример за взаимодействие на общината с гражданите, при което е бил постигнат разумен компромис и как този пример може и трябва да се приложи и на други места в България. В заключение кметът на Община Силистра благодари на присъствалите на срещата, а спрямо двамата гости-архитекти изрази увереност, че те ще останат впечатлени от нещата, които са направени и построени в град Силистра.

Проектът на арх.Олег Николов

Източник на информация: www.kab.bg