Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Рио де Жанейро ще бъде световната столица на архитектурата за 2020 г.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне R, Томас Вониер, в качеството си на председател на Международния съюз на архитектите (UIA) и Верена Вичентини Андреата, общински секретар на град Рио, обявиха че  Рио Де Жанейро ще бъде Световната столица на архитектурата за 2020 година.

„Инициативата за световна столица на архитектурата подчертава общия ангажимент на ЮНЕСКО и МСА за запазване на архитектурното наследство в градския контекст“, каза Ернесто Отоне Р. „Чрез обхвата и качеството на своята дейност, световната столица на архитектурата в Рио де Жанейро ще демонстрира решаващата роля на архитектурата и културата в устойчивото градско развитие. ”

В съответствие с неотдавнашното споразумение за партньорство на ЮНЕСКО с МСА, ЮНЕСКО, определя Световната столица на архитектурата, която също е домакин на Световния конгрес на МСА, събитие, което се провежда на всеки три години. Световната столица на архитектурата е предназначена да се превърне в международен форум за дебати по актуални глобални предизвикателства от гледна точка на културата, културното наследство, градоустройството и архитектурата.

Като първа световна столица на архитектурата, Рио де Жанейро ще проведе серия от събития под темата „Всички светове. Само един свят ”и насърчи международно договорената 11-та цел на Програмата за устойчиво развитие от 2030 г .:„ Да се ​​направят градовете и населените места приобщаващи, безопасни и устойчиви “.

ЮНЕСКО, МСА и местните институции ще организират дейности за насърчаване на проекти, включващи архитекти и урбанисти, както и политици, социални институции и професионалисти от други сектори, включително артисти и писатели в отворено и творческо пространство на диалог и иновации.

 

Източник на информация: https://en.unesco.org