Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Заслужено първо място в италиански международен конкурс за дипломен проект на арх. Симона Хаджиева

Български проект бе удостоен с първо място на международен архитектурен конкурс за Детски комплекс в Лавено Момбело, Италия. Възложен от Young Architects Competitions и Unipol, конкурсът „Kids Factory“ предвижда разработване на разнообразни детски съоръжения на територията на изоставената керамична фабрика `Società Ceramica Italiana`.

Създаването на нов детски комплекс на най-важното пристанище на езерото Маджоре, означава  подпомагане и естествено туристическо привличане в тази чаровна част на Италия. Съоръжението ще да бъде посещавано от голям брой потребители и туристи на езерото и ще даде възможност за отдих и развлечения, които ще бъдат посветени на малките членове на аудиторията.

Автор на отличения проект е арх. Симона Хаджиева,  дипломирала се тази година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Основната концепция на проекта е „Пътешествие в гора от колони“ – минавайки през различни точки с послания и преживявания, посетителите изживяват своите емоции и излизат от това въобръжаемо приключение по-весели и по-големи. Архитектурната намесa е породена от физическата и емоционална обстановка, осигуряваща топла и приятелска среда за посетителите. Предвижда се запазване на някои от съществуващите сгради, организиране на разнообразни пространства за игра и отдих, както и три основни нови сгради – образователен, развлекателен и детски център. Основна цел на проекта е превръщането на старата забравена фабрика в едно живо и динамично пространство, което разказва история и отключва въображениеото.

За шеста поредна година YAC предоставят на млади архитекти поле за изява на международно ниво. Ежегодно провеждат множество конкурси в различни точки на Европа и с различна тематика, който са ориентирани към архитектурни студиа,студенти и млади архитекти до 35-годишна възраст.

Aвторитетното жури е съставено от знаменити имена като Ben van Berkel / UNSTUDIO/, Stefano Boeri /STEFANO BOERI ARCHITETTI/, Mario Cucinella/ MC ARCHITECTS/, Emmanuelle Moureaux / EMMANUELLE MOUREAUX ARCHITECTURE + DESIGN/, Keiichiro Sako /SAKO ARCHITECTS/, Arne Emerson /MORPHISIS/ и др.  Отсъдени са 30 финалиста, 10 почетни, 4 златни и 3 основни награди.

Официалната церемония по връчване на наградите ще се проведе на 28.03.2019г. в Милано, Италия.

Повече информация за конкурса: https://www.youngarchitectscompetitions.com/competition/kids-factory