Унищожената архитектура

Трябва ли да унищожим едно архитектурно постижение, само защото не знаем какво да го правим?

Можем да видим снимките и да останем безразлични, но ако видим това на живо в нас се събужда желание да не стоим безсилни отстрани. Нито веднъж няма да свържа с политика думите ми в тази статия, за мен това е направено от и за хората с техния доброволен труд и идеал да съградят нещо хубаво, да оставят своята следа.

Истинската архитектура, никога не те оставя без внушението от присъствието си, за което мислиш дори, когато си далеч – така е и когато влезеш в зимната приказка на тази сграда виждаш как природата прикрива разрушеното и подчертава съграденото от човека, покривайки го със снежна дантела. Тишината те обгръща,а прекрасната акустика те увлича да усетиш как гласът ти може да променя. Останалите неразграбени мозайки проблясват и напомнят, че в тях живее изкуство. Затова и си мисля, че тази сграда има всички предпоставки да бъде световно призната и да се гордеем с нея вдъхвайки и нов живот спирайки системния вандализъм . Да разрушиш нещо чуждо е по-лесно от колкото да създадеш нещо свое… На входа на сградата ще ви посрещне графит с надпис „FORGET YOUR PAST“ („ЗАБРАВЕТЕ СВОЕТО МИНАЛО“), а аз само ще ви напомня, че името на хълма на който тя е построена от 1942г. насам се казва „Хаджи Димитър“ и не на последно място тя е построена и като паметник на битката на четата на Хаджи Димитър през 1868 г. Това, което правим днес ще бъде нашето минало утре. Кое предлагате да забравим, че има хора които системно крадат и рушат паметник изграден с дарения от българския народ в размер на почти 14 186 000 лв. и доброволния им труд или може би славата и жертвата на историята си.
Сред „блестящите“ идеи за перспективи на тази сграда е тя да се превърне в КАЗИНО, а друга да се предостави на НАТО за военни нужди ?!?

Питам се от кого зависи какво да бъде бъдещето на миналото, което сме наследили и какво ли ще е то?!