Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Kнигата „Драски по софийските работи“ – изрисуваната история на столицата

Уникалната книга на архитект Тодор Войников „Драски по софийските работи“ изцяло с рисунки и ръкописни текстове е създадена, за да напомни че градът отвън е това, което са хората отвътре. В нея откриваме София, която вече несъществува и черпим вдъхновение и познание за нейното настояще. Чрез метода на аксонометрията авторът разполага местата от отминалите епохи върху контурите на сегашния град. Той ни пренася в къщите на Петко Каравелов, Славейков, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Иван Гешов, Стоян Михайловски и други бележити българи.

От книгата ще научите:

  • Как е изглеждала столицата ни през римската епоха;
  • Къде се е намирал Константиновият квартал;
  • Как биха се вписали в днешния  град сградите на амфитеатъра и градския съвет на Сердика;
  • Къде е била чсовниковата кула на София

Както и още много други любопитни факти, като например как авторът си представя, че би изглеждала сладкарницата на Гранд хотел „България“, ако всички знаменитости, отсядали там между 1926г. и 1938г., биха решили да изпият заедно по едно кафе. Хората изпълват с дух местата, местата от своя страна имат свойството да пазят паметта за хората и да ги свързват през епохите. На страниците на тази книга, можете да видите портретите на точно 813  бележити личности пресъздадени от ръката на арх.Войников.

„В тази книга всеки може да открие по нещо за себе си. Градът не може да бъде едно струпване само на камъни, тухли и дърво. Той трябва да е част от нашата култура и от емоциите ни. Искам чрез моя труд гражданите да почувстват, че столицата ни е един жив и одухотворен организъм, да опознаят миналото й, но и да се засили връзката им с нейното настояще и бъдеще.“- казва авторът арх.Войников.

Значимостта на този труд вдъхнови КАБ Регионална колегия София област да организира официално представяне на книгата на 15 юли тази година в градината на „Once upon a time Билиотеката“, защото рисунката на града трябва да носи дух, стойност и красота.