С голям интерес премина уъркшопът „Глинени мазилки“ част от Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“

Уоркшоп „Глинени мазилки“ бе проведен  в рамките на Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ на 11-ти септември 2021г. в производствената база на фирма „Скала мрамор и риолит“.

Водещи лектори: арх. Георги Георгиев и арх. Мартин Микуш

Засиленият интерес през последните години към глинените мазилки и естествени бои е породен не само от ползите за околната среда и здравето. Те задоволяват нашето вродено и естествено желание за красота. Много дизайнери ги предпочитат за декорация не само за жилищни сгради, но и ресторанти, офиси, банки и др. Поради достъпността на материалите и лесния нискотехнологичен процес, много собственици предпочитат сами да подготвят и изпълняват глинени мазилки и бои.

В рамките на еднодневния практически семинар бяха демонстрирани различни типове глинени мазилки- груби за основа (хастар), финишни гладки мазилки и глинени бои. Беше показана методиката за тестване качествата на изходните материали  и определяне на оптималните пропорции. Участниците усвоиха умения за направа на достъпни глинени мазилки и бои в домашни условия. Бяха презентирани и фабрични глинени мазилки.  Всеки от участниците имаше  възможност да измаже част от стена и да изработи декоративно пано, което да вземе като сувенир.

 

Лекция на арх.Георгиев на тема използване на глинени мазилки и естествени материали при реставрация: https://kab-so.com/archives/15266


ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“

се осъществява с финансовата подкрепа на:

КАБ РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ СОФИЯ ОБЛАСТ

Генерален спонсор: Фирма „СКАЛА МРАМОР И РИОЛИТ“

Спонсори:

Винарска изба Едоардо Миролио

Изворна вода PURE H2O – Брацигово

ХЕНКЕЛ-България

ХИПОЛЕНД

Строителна фирма „Валдани“ ЕООД

Рекламодатели:

AECO Space

Мобилен оператор А1

Vekom Geo Ltd

Медиийни партньори:

ГРАДЪТ МЕДИЯ ГРУП

Вестник „Строител“