Арт хотел GUCCI

ART HOTEL GUCCI

арх. Лора Панайотова

Контакти: 0888820282 | lora.g.panayotova@gmail.com |

https://www.linkedin.com/in/lora-panayotova-8607171ab

Университет: УАСГ | Архитектура | 2022г.

Ръководител: проф. д-р арх. Калин Тихолов


„Безграничната сила на модата се крие в способността хората да се изразяват чрез нея.“ Алесандро Микеле, Креативен директор на Gucci.

Концепция.

В архитектурната практика често своето вдъхновение откриваме чрез изследване на различни области на дизайна. Модната индустрия притежава силата да превръща всяка една фантазия в реалност и крие множество допирни точки с архитектурата. Цел на дипломния проект е постигане на симбиоза между световете на модата и архитектурата в нов бутиков хотел.

Желанието е икономически подплатено. Връзката между хотелиерство и мода винаги е съществувала. Арт хотелът потапя своите посетители в уникална среда и създава незабравими преживявания. В допълнение е предоставена и възможност за развитие на централните градски части на София, в качеството й на европейска столица.

Арт хотел GUCCI е не само луксозна локация, а и незабравимо преживяване. Това е място, на което се учат нови умения, зараждат се идеи, оживява една култура.

Вдъхновение.

Влиятелнa, иновативнa и прогресивнa, Gucci открива изцяло нов подход към модата. През 21-ви предефинира усещането за лукс, чрез смела комбинация между елементи на минало, бъдеще и настояще. Модната къща създава еклектични продукти на дизайн с романтичен привкус. Тя представлява висотата на италианската изработка, качество и внимание към детайла.

Формообразуване.

Избраната тема представя широкия спектър от възможности за развитие на модна къща Gucci. Водещият замисъл при формообразуването е връзката между ефирност и строга функционалност. Тя е постигната чрез симбиоза от ортогонален основен обем и аморфна обвивка. Чрез архитектурния облик се създава разпознаваема, пунктова сграда с изчистени линии и отчетлива форма. Воалът символизира изящество и е реализиран чрез вторична окачена фасада от носещи алуминиеви профили и текстил. Сградата е изпълнена със скелетна монолитна конструкция, а стълбищната клетка е проектирана да излиза на покрива с цел евакуация.

Ситуиране.

Проектът представя възможността за развитие на централните градски части на София, в качеството й на европейска столица. Подбраната ситуация е разположена в район Възраждане и се обслужва от бул. Тодор Александров от южната страна, бул. Инж. Иван Иванов и ул. Одрин. Имотът е част от устройствена зона Ц1 – зона на новия делови център. От север граничи с имот  предвиден за парк, кафене и параклис.

Локацията е стратегически подбрана и е разположена в една от най-оживените части на столицата. На 400м от парцела има метро станция, която осигурява достъп до множество по-отдалечени точки на града. Мрежата на градския транспорт е добре развита, а на кратко пешеходно разстояние са ситуирани училища, офис сгради, сгради с представителна функция и др.

Сградата е разположена свободно стоящо в имота и изцяло отговаря на параметрите на застрояване, определени с РУП. Пряката връзка с имот за озеленяване дава възможност за проектиране на богато озеленена градина. Така ще се създаде благоприятна среда за съществуващия храм „св.св. Константин и Елена“.

Проектно решение.

Разнообразните функции на хотела са развити във височина, посредством централно разположено комуникационно ядро. Характерно за проектирането на сгради от такъв тип е ясното разделяне на обществена от обслужваща част. Хотелът е съгласуван с изискванията за категория 5. звезди.

Партер, кота ±0,00.

Проектът предвижда изграждането на 17 надземни и 2 подземни етажа. Основният вход  за посетители е проектиран към бул. Тодор Александров, а второстепенна връзка е създадена от зелената градина. Рампата за автомобили и вход за служители са решени от бул. Инж. Иванов.

Партерното ниво разкрива обширно главно фоайе, реализирано с двойна височина. Фоайето е обогатено със зони за временна експозиция и плавно прелива в магазин. Чрез този преход, посетителят е отведен към лаборатория за  изкуство.  Срещуположно на магазина е разположен лоби бар със зона за почивка, както и високо сядане.

На ключова позиция във фоайето са разположени основната стълбищна клетка и три броя асансьори (два за посетители и един служебен). Те отвеждат към подземните етажи, хотелските стаи, спа център, администрация и sky бар.

Ресторантът е с капацитет от 235 човека и също е решен в две височини. Това дава възможност за обособяване на разнообразни зони и a la carte обслужване за външни посетители. Кухнята заема площ от 265м2. и е проектирана съгласно изискванията за ресторанти от висок клас.

Мецанин, кота +4,00.

Двете нива на фоайето са взаимно свързани. Връзката е осъществена чрез две барокови стълби, които са в унисон с обвивката на сградата. Създават се обширни пространства  за провеждане на разнообразни събития. Пример за това е проектираната зала за модни ревюта с необходимите за нея гримьорни и съблекални. Предвидена е връзка с кухнята на ресторанта за организиране на коктейл, както и складови помещения за инвентар.

Сутерен 1 и 2, кота -3,50 и -7,00.

Сутерените са основна връзка на посетители и служители към надземните нива на сградата. Обособени са два входа със служебен достъп, вход за зареждане на суровини и изход за отпадъци. Входът за посетители е решен в централното носещо ядро. Проектирани са общо 76 паркоместа, 9 от които за хора в неравностойно положение. Предвиден е необходимият брой стойки за велосипеди. На кота -3,50 и -7,00 метра са реализирани и спомагателни функции, а именно: автомивка, видео наблюдение, технически помещения и складове.

Администрация, кота +7,50.

С цел успешно управление на разнообразните хотелски функции е проектирано административно ниво на кота +7.50м. То осигурява пространства за офиси под наем, конферентни зали, директорски офиси, складове и обслужващи помещения. Траекториите на движение на посетители и персонал са проектирани така, че да не се пресичат – основен похват при проектирането на хотели.

Административният етаж е отдръпнат от най-крайните оси в хоризонтално и вертикално направление. По този начин се създава възможност за организиране на зелени пространства и място за отдих на по-високите
нива на хотела.

СПА и фитнес, кота +11,00.

На кота +11,00 метра се предвижда изграждане на СПА център и фитнес зала с две фоайета, свързани помежду си. Фитнесът е проектиран с четири сектора за различни мускулни групи, както и зала за групови тренировки. СПА центърът включва витамина бар, зона за почивка, тематични душове, хамам, сауна, парна баня, контрастен басейн, леден фонтан. Проектирани са самостоятелни и двойни стаи за масаж, както и вип апартамент. Свързващо звено за фитнеса и СПА зоната е закрит басейн със зона за почивка.

Типов хотелски етаж – стаи, кота +14,50.

Хотелът разполага с две разновидности типови етажи. От четвърти до дванадесети етаж са проектирани луксозни двойни стаи, всяка с площ от 45 квадратни метра. Стаите отговарят на изискванията за хотел от категория 5 звезди и имат светла височина от 2.70 метра. Оборудвани са с просторен вграден гардероб, куфарник, тв шкаф с мини бар, кинг сайз легло, тоалетка и зона за кафе с кресла.

Баните са проектирани със стъклена преграда, която създава усещане за простор в стаята. Решени са с височина от 235 сантиметра, свободно стояща вана, душ пространство и голяма мивка с огледало. Тоалетната е функционално отделена – с достъп от входното антре.

Типов хотелски етаж – апартаменти, кота +41,50м.

Вторият тип хотелски етажи започва от кота +41.50 метра и обхваща етажи от 13. до 15ти. Разполага с три апартамента и две дойни стаи. Апартаментите разкриват панорамни гледки към Витоша планина. Със своята площ от 95 квадратни метра се отличават с просторна дневна и голяма спалня. Предвидени са второстепенни зони за гардеробно и тоалетка, а банята е замислена изцяло в мрамор.

Sky бар, кота +50,00.

На най-високото ниво, достъпно и за посетители, е разположен бар с аператив. От него се разкрива 360-градусова панорамна гледка към Витоша планина. Проектирани са сепарета и висока зона с бар, а от двете страни са образувани зони за сядане отвън.

Интериорни пространства.

Концепцията за интериорните пространства едновременно допълва и контрастира с архитектурния облик. Използвана е смела комбинация между елементи на минало, бъдеще и настояще. Заложени са естествени материали – мрамор и дърво, както и позлатени алуминиеви профили.

Предложените настилки и цветови комбинации са в унисон с визията на модната къща и обособяват зоните във фоайето.

Фоайе, Лоби бар, Галерия, Магазин.

Таванът е разработен с аморфни форми, огледала и скрито осветление. Конструктивните елементи са подчертани в интериора. Резултатът е интересна композиция, развита концентрично около тях.

Заложените мебели по детайл са вдъхновени от фасадни решения и интериор на съществуващи магазини. Всяка от зоните в интериора е проектирана със собствен характер и цели да заинтригува посетителя.

Хотелски стаи.

Хотелската стая, като място за уединение, създава усещане за уют и принадлежност. Комбинацията от цветове и материали продължава концепцията от обществените етажи. Въпреки различията си интериорните помещения са замислени да бъдат част от една цялостна концепция.

Арт хотел GUCCI е не само луксозна локация, а и незабравимо преживяване. Това е място, на което се учат нови умения, зараждат се идеи, оживява една култура.