Конференция „Връзката между математиката и архитектурата“

На 9-та международна интердисциплинарна Nexus конференция за архитектура и математика
11-14 юни 2012 г., Милано, Италия
представена от
Катедра „Индустриален дизайн, изкуство, комуникации и мода (INDACO)
Катедра по математика „Франческо Brioschi“
Политехническия Университет на Милано

Програмата можете да видите ТУК

Целта на конференциите на Nexus

Има много връзки между архитектурата и математиката: математическите принципи могат да бъдат използвани като основа за архитектурен дизайн, или като инструмент за анализ на съществуващи сгради; архитектурата може да бъде конкретен израз на математически идеи, превръщайки се, в известен смисъл във“визуална математика „. Целта на конференцията Nexus е да събере всички тези, които работят с идеи, свързани както с архитектурата, така и с математиката, както и да позволяват на изследователите да обменят идеи от първа ръка. Впоследствие се публикуват доклади, изнесени на конференцията, осигурявайки постоянен архив на изследвания в областта на архитектурата и математиката.

Кой може да участва в конференция на Nexus

Архитекти, математици, историци, учени, изследователи, учители, студенти и други заинтересовани във „връзката“ на архитектурата и математиката. Лектори в миналото включват математиците Хенри Крапо и Лионел Марч, архитектите Робърт Тавернор и Алберто Перес-Гомес, Едуардо Соуто Мура, инженера Крис Уилямс,както и учителя и художник Лино Кабеза Гелаберт.

Историята на конференциите на Nexus

Nexus конференциите са създадени от Ким Уилямс. Първото издание, Nexus ’96, се проведе в Fucecchio (Флоренция), Италия, спонсориран от Фондация Montanelli-Bassi, под ръководството на Ким Уилямс. Втората конференция, Nexus ’98, се състоя в Мантуа, Италия, под егидата на Accademia на Nazionale Vir. На Втората конференция, се взима решение, да се направи списание Nexus Network . Основаването му направи възможна комуникацията и разпространението на научните изследвания между всеки две години между конференцията на Nexus. Nexus 2000 се състоя в Ферара, Италия, с подкрепата на DДепартамента по математика и Департамента по архитектура на Университета във Ферара. Именно на тази конференция, се проведе първата кръгла маса, предоставяйки важен форум за интердисциплинарна дискусия. Nexus 2002 се проведе в Óbidos, Португалия, спонсорирана от the Centro de Matemáteca e Aplicações Fundamentais (CMAF) на Университета в Лисабон. Това е първата конференция на Nexus проведена извън Италия. Nexus 2004 г. се проведе в Мексико Сити, с подкрепата на Институт Tecnológico де Estudios Superiores de Monterrey. Nexus се връща в Италия с Nexus 2006 г. в Генуа, спонсориран от Dipartimento per la Scienza dell’Architettura на университета в Генуа. Nexus 2008 бе организиран от Point Loma Nazarene University, университета в Сан Диего, Калифорния. Издание на Nexus 2010 г. се състоя през юни 2010 г. в Порто, Португалия, спонсорирана от Факултета на науките, Факултета по архитектура, и Центъра на математиката на Университета в Порто и FCT – Fondação ал Ciência EA Tecnologia. Nexus 2012 г. в Милано, 11-14 юни 2012 г., е деветото издание на конференцията .

Nexus публикации

The Nexus Network Journal

The Nexus Network Journal е рецензирани изследователски ресурс за проучвания в областта на архитектурата и математика публикува се три пъти в годината и е достъпно онлайн на адрес SpringerLink. Целта на NNJ е да публикува изследвания в областта на архитектурата и математиката, които представляват предмет на възможно най-широка панорама. Проучени Темите включват пропорция, геометрия, алгебра, топология, символизъм, теорията на сложността, фракталите и хаоса, модулност, перспектива, метрология, симетрия, музика, астрономия, история на строителството и механика, както и прилагането на им в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура и градско планиране във всички култури и всички епохи. Редакционната колегия се състои от професионалисти, работещи по цял свят.

За повече информация www.nexusjournal.com

Трябва с гордост да отбележим, че конкурсът за логото на конференцията тази година е спечелено от българския архитект Иван Мечкунов