Ще успее ли Велико Търново да стане домакин на европейския форум по архитектура

Уникалната архитектура на старата столица е основният мотив тя да бъде предпочетена за домакин на европейския студентски форум.

Студенти по архитектура, които са представители на EASA за България, вече са провеждали среща с кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Тяхното желание е Велико Търново да бъде домакин на главното събитие на организацията – двуседмична среща на студенти по архитектура от Европа.

EASA (European Architecture Students Assembly) е платформа на студенти по архитектура от 48 държави в Европа. Всяко лято 400 най-ярки умове сред тях се събират в една европейска страна, за да споделят знание, опит, да експериментират с елементите на архитектурния образ, да търсят отговори на въпросите на съвременното общество, както и да поставят въпроси за бъдещето на архитектурата.

На проведената среща кметът е изразил надежда, че форумът на EASA през 2014 г. ще се проведе в старата българска столица и е обещал пълно съдействие. Младите хора са провели редица предварителни консултации, проучвания и пътувания в цялата страна и са избрали старата столица като носител на характерна българска култура и традиции, вековна история, красива природа и дух.
За пръв път в своята 31-годишна история EASA България ще има възможност да кандидатства за домакин на лятната среща.
В момента група от студенти, членове на организацията, изготвят проект, с който ще кандидатстват през ноември във Виена за реализиране на това събитие във Велико Търново.

Очакваният резултат е възможността на студентите по архитектура, както и професионалисти от различни сфери от цяла Европа да се запознаят с българските културни и архитектурни традиции и наследство. Във Велико Търново ще се реализират множество трайни и нетрайни архитектурни намеси в градска среда – павилиони и инсталации, които ще провокират отношение към заобикалящата архитектурна среда, а също така ще повдигнат и въпроси за бъдещото развитие на архитектурата в града и страната, на които професионалисти и студенти заедно да търсят отговорите.

Източник на информацията www.dnesbg.com