Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Дайте власт на архитектите!

В едно интервю главният архитект на столицата каза, че проектите от обществено значение трябва да се придвижват бързо, защото в противен случай, ставали неактуални. Така без да се усети, Петър Диков, който през годините се превърна в известен медиен образ, обещаващ София да превърне в европейски град, се изложи. С думите си той закопа предишната си теза за дългосрочно и устойчиво градоустройство – може би най-големият проблем на повечето български градове.

Въпреки че обещава пълна промяна за визията на града, Диков е основен лобист за премахването на обществените обсъждания, защото пречели за бързото случване на проектите от обществено значение. По този начин тихомълком се появиха клинкерните павета по бул. „Витоша“ и ремонтът на „Ларго“, който субужда гнева на всеки естет. Предстои поръчка за площад Света Неделя и намерения за обновяване на други ключови пространства като, ул. „Граф Игнатиев“ и площадите „България“,  „Славейков“ и „Александър I“ (Батенберг), което буди немалко притеснения: ами ако крайният резултат е като при предишните проекти, тогава на какво ще прилича столичният център след няколко години?

Обикновено, когато се появява по телевизията, главният архитект има навика да бълва позитивизъм и куп обещания. Думите му обикновено се харесват от медийните всеядни (масовите зрители), които обожават неговите обещания – благоустроени обществени пространства, нов живот за рушащите се сгради, саниране, велоалеи, ремонти в центъра и крайните квартали и т.н.

Сред малцината, които смятат, че е по-добре нищо да не се прави, отколкото да се разваля, са архитектурните сдружения, набрали популярност през последните години. Може би най-успешните до момента са „Трансформатори“, за които Temadaily вече писа, а напоследък скорост набира и сформираната преди няколко месеца „Група град“. Стартът на организацията, която се самоопределя като „млади български архитекти загрижени за развитието на българската архитектура и градска среда“ бе с арт-изява, а в началото на март групата пусна своето официално становище по отношение на миналите и бъдещи софийски обществени проекти.

Представяме ви един откъс от тяхното изявление, с което ще придобиете представа що е то „Група град“. Целият текст можете да видите тук.

„В момента работата на Столична община прилага куп от грешни практики, които водят до влошено качество на реализираните проекти и отдалечаване от общата цел – качествена промяна на градската среда и създаване на съвременен европейски облик на града.

Лошите практики, неосъзнаването на ролята на проектирането в общия инвестиционен процес, пречките пред създаване на конкурентна среда и съревнование на проектни решения са фактори, които обричат на неуспех всички намерения, целящи обновлението на града.

Днешното проявление на тези проблеми е в резултат на натрупването на грешки в управлението на града, установяването на лоши практики, пропуски и законодателни проблеми, както и други фактори в годините на преход след 1989г. Въпреки сериозните последствия от дългото натрупване на грешки в годините, тези проблеми са решими. Единственият възможен път за преодоляването им е чрез намирането на нов управленски подход, базиран на добрите европейски практики.

Много са примерите за неуспех и пропуснати възможности, като рискът е повишен с активизирането на процесите по усвояване на европейско финансиране и реализацията на ключови градски проекти, като метрото.“

Сигурно се питате, защо точно метрото, след като дори Жозе Мануел Барозу ни каза, че това е именно най-добрият пример за устойчиво развитие на градската среда. Точно обратното, ще ви отговорят от групата: новите станции протичат при всеки дъжд, а интериорното им оформление е доста евтино за цената, платена за тях. Другата цел на организацията е ключовите столични проекти да бъдат съпроводени с прозрачни и независими конкурси, които да избират не просто най-евтиния, а най-качествения проект. Единственият опит за подобно нещо бе конкурсът за бъдещата метростанция 20 в Дружба, но вероятността той да бъде осуетен, е много голяма.

С оглед на общественото недоволство през последните седмици и очакваното засилване на гражданското участие във властта, на подобни организации трябва да им бъде даден шанс. Още повече, бихме могли да кажем, че те са задължителен коректив за местното управление. Макар и с малки стъпки, „Трансформатори“ вече показаха как се прави. Инициативата „Спаси метрото“ пък постигна частичен успех и донякъде измени трасето на третия метродиаметър. Ако управляващите не дадат повече поле за действие на такива неправителствени структури, те сами ще си го вземат, бъдете сигурни.

Автор: Кирил Беспалов