Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Sofia Architecture Week 2011

Международен фестивал за архитектура и градска среда

Лекции, изложби, творчески работилници, дискусии, презентации

Софийската архитектурна седмица е събитие, организирано от списание Едно (www.edno.bg). То е международен форум, представящ архитекти от България и света във формат на лекции, изложби, работилници, дебати и акции в градската среда. Събитието привлича с всяко свое издание повече от 15000 посетители.

Камара на архитектите в България отправя отворена покана към практикуващите в България архитекти да представят своите визии за градската среда на София. По време на четвъртото издание на Софийската седмица на архитектурата (SAW) ще говорим за това дали и как архитектурата (все още) може да променя света около нас. Един от начините да направим това е да съпоставим различни идеи и амбиции за развитието на градската среда на София. Архитектурната професия винаги се е стремяла към водещата роля в процеса на създаване на тази среда и затова бихме желали да представим визионерски и смели идеи, идващи от страна на архитектите. Предложените идеи ще бъдат изложени в изложбата ‘Образите на града’, част от SAW11.

‘Образите на града’ е инициатива на кураторите на Софийската седмица на архитектурата 2011 (SAW11) и ще се състои от 2-ри до 6-ти ноември в рамките на SAW11. Събитието представлява изложба и дискусия. Целта е да събере, сравни и/или създаде различни визии за градската среда в София. За основа на събитието ще бъдат използвани мненията на основни организации, имащи отношение към развитието на града: община, инвеститори, архитекти и университети. Амбицията ни е това съпоставяне на мнения да породи сериозен дебат между архитектите, институциите, бизнеса и гражданите относно приоритетите в развитието на градската среда.

Изложбата ще бъде представена така, че да стимулира реакцията на гражданите, а и на различните видове професионални организации или участници. Дискусията ще се състои в последния ден от изложбата, ще включва участниците от изложбата и ще бъде модериранa от Асоциацията за развитие на София.

Визиите, за които апелираме с тази покана, могат да представляват вече реализирани или представени проекти, но могат да бъдат създадени и специално за целта на тази покана. Под градска среда разбираме ‘статичната’ рамка, в която се случват градските процеси, а именно: сгради, обществени пространства и градоустройство.

Форматът, в който бихме искали да получим идеите, е следният:

  • кратък описателен текст от 600 знака (вкл. разстоянията)
  • три изображения с размер А3 (297х420 мм) и резолюция 300dpi; изображенията могат да бъдат колажи, рендъри, перспективи, скици, снимки на макети и т.н.; за предпочитане без планове и разрези
  • местоположение в София, или части от града, за които се однася предложението.

Крайната дата за получаване на гореописаните материали е 10 октомври 2011 г., 24:00 часа. Те могат да бъдат изпращани на електронен адрес saw11@de-ge.eu. На същия адрес могат да бъдат задавани и въпроси. Впоследствие кураторите (Любо Георгиев и Ханс Ибелингс) ще подберат определен брой идеи, които да бъдат изложени в цял размер на изложбата ‘Образите на града’. Всички останали идеи ще бъдат изложени в умален размер.

Любо Георгиев, съ-куратор на Софийската архитектурна седмица 2011

Иво Панталеев, заместник-председател на Камарата на архитектите в България

 

За повече информация: http://edno.bg/sofiaarchitectureweek/