Проектът „Перперикон – дом на богове и хора”- поредното безумие взима връх

Стойност на проекта „Перперикон – дом на богове и хора” е близо 3,8 милиона лева. Той  ще се състои в опазване и укрепване на археологически комплекс „Перперикон”, рехабилитация и укрепване на посетителска пешеходна мрежа  в района на Акропола, на Свещения дворец и Скален проход към Свещения дворец, изработване на маркетингова стратегия на „Перперикон” и създаване на виртуална музейна експозиция.

„Перперикон е обект номер едно за България, остава само да го съхраним за поколенията и цяла България ще има полза от него”, заяви главният проектант арх.Минчо Ненчев. Ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров припомни, че Перперикон е сред първите петдесет световни култови обекта в класацията на Филип Каргон и че възхищение от комплекса, сравнявайки го с Мачу Пикчу, е изразил неотдавна и един от най -големите гръцки археолози проф. Николаос Стамболидис.

Според кмета на Кърджали Хасан Азис, ако досега Перперикон се посещава от 100-120 хиляди туристи годишно, то след приключването на проекта те ще се увеличат многократно, повече от всеки един друг обект в България. „Убеден съм, че Перперикон ще стане единица мярка за опазване и представяне на археологическите културни ценности, не само в региона и страната, но и по света”, подчерта кметът. 

Показаната извадка е от статия публикувана в сайта на „Академика“ на 31 юли 2013г. при стартиране на проекта. Представяме Ви и резултатите постигнати до момента в снимков материал.

Въпросът ни към екипа на проекта е как съхранявате рушеейки и България ли ще има ползва от това или някой друг? Ако Вие наричате това ДОСТЪПНОСТ, ние го виждаме като НЕДОПУСТИМОСТ!

Повече информация за ахреологическата стойност на Перперикон, можете да прочетете ТУК.