Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Стадионът за Световната купа в Катар

Zaha Hadid Architects разкри плановете си за първия от общо девет стадиона, които ще бъдат построени за Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Той се намира в Ал Вакрах, рибарско пристанище на 15 км. южно от Доха. Ще има 40 000 места и ще се възползва от пасивни характеристики, за да остане прохладен през жарките летни месеци.

Qatar-2022-World-Cup-Stadium-by-Zaha-Hadid-Al-Wakrah

Дизайнът на стадиона е повлиян от формата на традиционна арабска „Доу“ –местен тип рибарска лодка , която може да бъде видяна често в близкото пристанище.

zaha-hadid-qatar-world-cup-stadium-537x405

Формата на стадиона ще защитава играчи и зрители от слънцето през целия ден, но все пак ще трябва да се използва механична климатизация, за да се свете температурата до търпимо ниво – около 27 градуса. Въпреки че ФИФА заяви миналия месец, че може да премести турнира през зимните месеци, архитектите са уговорили партньорство инженеринговата фирма AECOM за разработване на иновативни начини за поддържане на структурата.

Qatar-2022-World-Cup-by-Zaha-Hadid_dezeen_ss_3

За изграждането на стадионъа ще се използва много по-малко стомана, отколкото други арени от този вид, защото вместо това ще се рачита на инженерна дървесина. Стадионът ще бъде с капацитет 40 000 зрители, но половината места ще са временни, така че да могат да бъдат отстранени след това. Подобен подход ще позволи на стадиона да стане „наследство“ – след като турнирът веднъж приключи, той ще остави на нацията спортна арена с 20 000 седалки.

Източник на информация: www.greentech.bg