Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Фигури на Бай Ганьо и Алеко Константинов ще „естетизират“ бул. „Витоша“ в София

Столичната община представи два варианта за фигури на автора Алеко Константинов и неговият герой Бай Ганьо, с които да бъде „естетизиран пешеходният бул. „Витоша“. На пресконференция днес зам.-кметът по културата Тодор Чобанов представи двата проекта, които ще се състезават в конкурс с жури.

Първият е на авторския колектив „Алеко“ – архитект Светла Деанкова-Статкова и скулпторът Неделчо Константинов, а вторият на „Круша“ – архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов, с помощта на авторите Константин Чапкънов и Станислав Чапкънов.

Скулптурите ще бъдат поставени в началото на пешеходната зона на булеварда, в близост до метростанция НДК.

Първият проект представя Алеко Константинов седнал на маса и пиещ кафе, с поглед към Витоша, а Бай Ганьо е изправен и обърнат към него. Вторият предвижда двамата да седят на маса един до друг, като Бай Ганьо подава на Алеко Константинов круша. Авторите на проекта обясниха, че при реализацията му биха могли да добавят още два стола и така желаещите да могат да седнат на една маса с автора и неговия герой.

gx620_2304595Проектът на архитект Светла Деанкова-Статкова и скулптора Неделчо Константинов.
Автор: Юлия Лазарова

„Събираме се по един интересен, важен повод, свързан с важния и актуален въпрос за естетизацията на градското пространство и по-специално за облика на централната улица на София – бул. „Витоша“, каза Чобанов, цитиран от „Фокус“. По думите му общината има сериозни планове за естетизацията на булеварда и там ще бъдат поставени различни паметници и инсталации, които ще повишат художествените достойнства на зоната.

Решението да бъде поставена фигура на Алеко и героя му идва от наименованието на булеварда, уточни зам.-кметът, във връзка с дейността на Алеко Константинов като основател на първия туристически съюз у нас, а и във връзка със скорошния юбилей, век и половина от рождението на писателя.

Процедурите по определяне на победителя ще продължат няколко седмици, а в състава на журито ще влязат представители от творческите съюзи, от администрацията, както и инженери и архитекти, които ще оценяват техническите аспекти на проектите. Столичната община е предвидила около 80 хил. лв. за реализацията на проекта. Инициативата се осъществява съвместно с община Свищов. Образът на Бай Ганьо ще прилича на покойния актьор Георги Калоянчев, който се е превъплъщавал в Алековия герой, както реши преди няколко месеца Столичният общински съвет. Роднините на актьора са дали съгласието си за това.

gx620_2304596Проектът на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов.
Автор: Юлия Лазарова

Източник на информация: www.dnevnik.bg