Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Финалистите в конкурса за Площад „Централен“ в Пловдив

Проектите са подредени на първо, второ и трето  място, но крайното решение ще се вземе след експертен съвет и обществено обсъждане. Ние, като жури, твърдо заставаме зад първия проект, тъй като смятаме, че той е най-качествен, заяви арх. Любо Георгиев, директор на One Architecture Week и член на журито.

Проектът – победител предлага разкриването на разкопките на подземно ниво от почти целия Форум. Голяма част от тях ще останат покрити под метална конструкция, върху която ще има и друга настилка – която ще бъде настилката на самия площад на горното ниво. Каква ще бъде точно тя обаче предстои да се реши в последствие след експертните и обществени обсъждания. Открити без покрив остават разкопките в източната и западната част, както и Одеона. Достъп до подземното ниво има от няколко места, но акцентът е наклонена плоскост с пробив, която ще бъде приблизително, където в момента е фонтана на Жорж Трак, който ще бъде преместен на друго място. Изцяло се премахва и паркингът пред хотел „Тримонцуим“.  По този начин се обособяват поне 2 различни зони – източно и западно от наклонения вход за музея, на които могат да се случват две напълно отделни събития.

Този проект предлага изключително ясно и добре разделени зони с добър потенциал за социализация на археологията, разказа арх. Георгиев. Главната улица е по-ясно изразена и не се „разпръсква“ в площада, както е сега, балансът между ново и старо е по-добър. По проект ще има и нов нисък фонтан пред сградата на бившия Партиен дом, отделени са и няколко зони, на които отново ще могат да се случват различни събития, каквито е имало и до момента – спортни, детски, музикални и други мероприятия.

Едно от най-добрите неща на този проект е, че  археологията остава под земята и така тя ще се запазва най-добре – няма да бъде подложена на атмосферните условия постоянно, обясни още арх. Любо Георгиев. По думите му, най-добре е музеят не бъде едно статично нещо, а хората да могат да наблюдават постоянни изкопи, търсене, непрекъснатата работа на археолозите.

Класираният на второ място проект от Италия е едно  фино, леко и елегантно решение, разказаха от журито. Той оформя два добре свързани площада – съвременен и античен, предлага добра връзка с Одеона и северната част на форума. Чрез пасарелка по границата на Античния Форум се въвежда рамката на площада,която очертава площада. На ниво 0 се определя пространство за съвременни събития – до партийния дом. Чрез голямо стълбище се  слиза към археологията. Предложението на италианските архитекти е да се покрие изцяло прохода над улица Гладстон в северната част на площада с непрекъсната връзка към северния форум.

Третият проект е изключително интересен с решението си да има важни точки, решени по рамките на историческия площад. Самите точки обаче няма да има конкретна и постоянна функция, а ще могат гъвкаво да променят предназначението си. Така площадът ще може да се променя постоянно и винаги да бъде интересен. Проектът предлага и високи осветителни колони, но според журито те са твърде високи.

Трите финалиста ще бъдат предложени на експертно жури и редица обществени обсъждания и гласувания, докато бъде избран един от тези проекти. Той ще бъде гласуван на Общински съвет и ще се пристъпи към изпълнение. Важен момент е, че става въпрос за идейни проекти, които вероятно ще претърпят известни промени. Най-основното, което трябва да се знае е, че с тези идейни проекти се очертават само рамките и основните идеи, докато детайли като вид на по-малките елементи, точните места, вид и брой на озеленяване, вида на настилката и още ред неща предстои да бъдат уточнени в следващия проект.

Първо място – Проект#84

Автор:
FORA – Fagulha, Oliveira, Ruivo Arquitectos

Страна:
Португалия

Второ място – Проект#28

Автор:
SMARCK studio

Страна:
Италия

Трето място – Проект#96

Автор:
Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic

Страна:
Германия

Всички предадени 125 проекта можете да разгледате на официалния сайт на конкурса plovdivsquare.com

Още информация за проектите можете да прочетете ТУК