Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Предстои санирането на сгради да стане напълно безплатно

Санирането с европари ще стане напълно безплатно за собствениците. През следващия период (2014-2020 г.) програма „Региони в растеж“ ще покрива 100% от ремонта на старите сгради, пише „Преса“. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на форум, организиран от Камарата на строителите в България.

По действащата програма за саниране (2007-2013 г.) Европейският съюз поема 75% от разходите, а собствениците осигуряват останалите 25%. Ремонтите обаче се забавиха заради тромавите процедури. Досега са санирани едва две сгради, при положение че капацитетът на програмата се оценява на 120-150 блока.

Вероятно заради проблемите ще бъдат направени промени в схемата, а кандидатстването ще бъде максимално опростено. Водеща роля няма да има регионалното министерство, а нов фонд за жилищно обновяване, който в момента се създава. Оттам парите ще се предоставят на общините, които ще отговарят за целия процес по обновяване на сградите.

За периода до 2020 г. по „Региони в растеж“ се предвиждат 352 млн. лв. за енергийна ефективност на жилищните сгради, каза Лиляна Павлова. Отделно правителството ще се опита да привлече пари от новата инвестиционна програма на ЕК (фонда „Юнкер“). Държавата също ще осигури средства. Идеята е да съберем 1 млрд. лв. за саниране до 2020 г., каза Павлова.

„В приетия от Министерския съвет проектобюджет за 2015 г. няма перо за енергийна ефективност, за да не се увеличава допълнително дефицитът. Държавата обаче ще отпусне гаранции и така програмата реално ще започне“, обясни Лиляна Пав­лова.

Източник на информация: nakratko.bg